Valorplast start met betaalde inzameling van plastic verpakkingen

Valorplast en Terradona hebben hun krachten gebundeld voor de ontwikkeling van Cliiink: een automatisch inzamelsysteem voor plastic verpakkingen. Dit systeem wordt nu alleen nog gebruikt voor de inzameling van glas en beide bedrijven willen deze inzameling uitbreiden naar plastic verpakkingen. Voor elk ingeleverde verpakking worden punten toegekend die kunnen worden omgezet in waardebonnen, kortingen of schenkingen aan verenigingen.

De twee partners willen de technologische ontwikkeling van de automatische herkenning van plastic, waarmee Terradona in samenwerking met het laboratorium voor elektronica- en informatietechnologie van de CEA (CEA Leti) is begonnen, versnellen. Valorplast, dat verantwoordelijk is voor de recycling van door plaatselijke overheden gesorteerde plastic verpakkingen, zal zijn deskundigheid op dit gebied inbrengen, Terradonna zijn kennis van sensoren.

De uitbreiding van de Cliiink-oplossing naar plastic verpakkingen moet met name “de volumes van de ingezamelde verpakkingen verhogen en tegelijkertijd de verwerkings- en transportkosten voor de lokale overheden verlagen“, leggen de twee partners uit. De oplossing moet ook “zorgen voor een optimale recycling van plastic verpakkingen via gespecialiseerde kanalen“.

Bron: Actu-Environnement