Demonteren van afgedankte motorfietsen en brommers binnenkort verplicht in Frankrijk

Net als in Nederland moet een afgedankt voertuig in Frankrijk worden gedemonteerd in een erkend centrum. Dit geldt voor auto’s, maar nog niet voor gemotoriseerde tweewielers. Niettemin zijn sommige centra reeds operationeel met het oog op een toekomstige wijziging van de Franse regelgeving.

In Frankrijk is een regelgeving van kracht op basis van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) die de demontage van auto’s, bestelwagens en gemotoriseerde driewielers vastlegt. Afgedankte voertuigen moeten worden verwerkt in erkende centra die zijn uitgerust met erkende shredders. Deze erkenning wordt afgegeven door de prefectuur van een departement en gaat vergezeld van een document waarin de verplichtingen worden vastgelegd, met name op het gebied van de verwijdering van schadelijke vloeistoffen en de recyclingdoelstellingen.

Regelgeving laat nog op zich wachten

Maar wat geldt voor auto’s, bestelwagens en gemotoriseerde driewielers, geldt nog niet voor motorfietsen en scooters of voor industriële voertuigen, zoals landbouwmachines. Hier komt echter verandering in. Op grond van artikel 62 van de Franse wet tegen verspilling en voor de circulaire economie (Agec) wordt via een decreet een UPV voor autowrakken opgericht die een breed scala aan voertuigen bestrijkt, waaronder motorfietsen en scooters. Dit decreet had op 1 januari 2022 in werking moeten treden, maar de definitieve tekst is nog steeds niet gepubliceerd.

Surplus Recyclage loopt vooruit op toekomstige regelgeving

De Franse groep Surplus Recyclage loopt al vooruit op deze toekomstige regelgeving, dankzij drie afzonderlijke eenheden die gespecialiseerd zijn in de demontage van voertuigen. De eerste eenheid demonteert auto’s, de tweede motorfietsen en scooters, en de laatste grotere voertuigen zoals landbouwmachines, bussen, campers en vrachtwagens.

Surplus Recyclage, die de eenheid voor gemotoriseerde tweewielers in 2006 heeft geopend, verwerkt nu al 10.000 motorfietsen en scooters per jaar. Uit één voertuig kunnen ongeveer honderd onderdelen worden hergebruikt. Deze worden aangeboden voor 30 tot 70% onder de nieuwprijs, met een garantie van twee jaar. Hiermee staat Surplus Recyclage in Frankrijk op nummer één in de markt van gebruikte onderdelen voor motorfietsen en scooters.

Bron: Actu-Environnement