Marseille start petitie om meest vervuilende schepen te weren tijdens pieken in de luchtverontreiniging

Stop de vervuiling door de scheepvaart in de Middellandse Zee“, “we stikken“: de gemeente Marseille heeft op 19 juli een online petitie gelanceerd om ervoor te zorgen dat de meest vervuilende schepen de tweede stad van Frankrijk niet meer kunnen aandoen tijdens hoge pieken in de luchtverontreiniging. “De Middellandse Zee is een van de meest vervuilde zeeën ter wereld. Het is een gebied waar geen enkel recht geldt“, aldus de gemeente in de inleiding van de petitie, waarbij de stad van mening is dat “de pieken in de luchtverontreiniging die in de havensteden worden bereikt, niet langer aanvaardbaar zijn“.

Terwijl er op internationaal niveau discussies gaande zijn om de emissieniveaus van schepen te reguleren, eisen wij, de inwoners van Marseille, dat de internationale regels veranderen en veel meer bescherming bieden voor onze zeeën en onze steden“, voegt de gemeente hieraan toe, en roept op tot “strenge en ambitieuze normen” om de gezondheid te beschermen. De gemeente Marseille zou graag zien dat de prefect van de regio voorbereidingen treft voor “de invoering van een verbod om de haven binnen te varen voor de meest vervuilende schepen tijdens hoge pieken in de luchtverontreiniging“.

Als gevolg van de hoge temperaturen van de afgelopen weken zijn in het departement Bouches-du-Rhône hoge ozonconcentraties gemeten. Dit heeft ertoe geleid dat sinds 18 juli, en tot nader order, alleen personenauto’s met een Crit’Air-sticker tussen 0 en 3 en vrachtwagens met een Crit’Air-sticker tussen 0 en 2 in het centrum van Marseille mogen rijden.

Beperkingen van het wegverkeer en de invoering van lage-emissiezones zijn noodzakelijk, maar in havensteden is dit niet voldoende“, aldus de gemeente Marseille. In Marseille was de uitstoot van stikstofoxide door de scheepvaart – waarvan 20% afkomstig van cruiseschepen – in 2018 voor het eerst hoger dan de uitstoot door het wegverkeer, aldus AtmoSud die in opdracht van het Franse milieuministerie de luchtkwaliteit in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur meet.

Bron: Localtis