Frankrijk: eerste fabriek voor lokale lithiumraffinage in 2025 in de Elzas

De startup uit Straatsburg Viridian Lithium maakte begin juni 2022 bekend dat het zijn eerste Franse fabriek gaat bouwen voor de raffinage van lithium bestemd voor batterijen van elektrische voertuigen. In eerste instantie zal de fabriek zijn grondstof in Zuid-Amerika inkopen. Maar later hoopt het ook lokaal lithium te kunnen verwerken.

Frans geraffineerd lithium
Miljoenen auto’s zullen binnenkort met batterijen rijden met daarin in Frankrijk geraffineerd lithium.
De startup Viridian Lithium, maakte op 7 juni een project bekend voor de bouw van een fabriek waar lithiumzout wordt opgewerkt voor batterijkwaliteit. In de eerste fase zou het gaan om een hoeveelheid voor 500.000 voertuigen.
De CEO Rémy Welschinger hoopt jaarlijks 100.000 ton te bereiken in 2030, voldoende voor 2 miljoen voertuigen, oftewel voldoende voor de Franse markt. President Macron sprak van 2 miljoen in Frankrijk gemaakte elektrische voertuigen als doelstelling in het plan France 2030.

Batterijkwaliteit met de laagste CO2-uitstoot ter wereld
Viridian gaat zijn fabriek bouwen met partners Technip Energies en Veolia Water Technologies.
Dankzij de innovatieve chemische procedés zal de fabriek lithium van batterijkwaliteit produceren met de laagste CO2-uitstoot ter wereld. Vooralsnog komt de lithium uit Zuid-amerika maar Viridian Lithium hoopt ook lokaal te kunnen inkopen. In de Elzas is de groep ERAMET met zijn partners er al in geslaagd om enkele kilo’s lithium uit de geothermale wateren in het Rijnbassin te halen. Helaas is deze voorraad onvoldoende voor de Franse OEM’s.
Momenteel kopen Renault en Stellantis hun lithium in van de Duitse startup Vulcan energy resources, die ook lithium uit het Rijnbassin haalt, maar aan Duitse zijde.

Bron:
Usine Nouvelle, 08 Juin 2022