Transdev stop met project van autonome shuttles in Giverny

Het is nog maar de vraag of we ooit een autonome shuttle op de Franse departementale wegen zullen zien rijden. Na een testfase zonder passagiers hebben Transdev en de Franse fabrikant van autonome shuttles Easymile onlangs een punt gezet achter het project Nimfea, dat afgelopen januari met veel tamtam werd gelanceerd. Transdev was van plan om drie autonome shuttles in te zetten tussen het station van Vernon en de beroemde tuin van Claude Monet in Giverny, een traject van 6 kilometer.

Na een testperiode van drie maanden en een miljoen euro aan investeringen hebben beide partijen aangegeven dat de omstandigheden niet geschikt zijn voor de inzet van autonome shuttles zonder de veiligheid van reizigers en andere weggebruikers in gevaar te brengen.

Zoals technici al vreesden, liep het experiment vast op het departementale weggedeelte van het traject. Tijdens de testfasen passeerden de voertuigen zonder probleem de hindernissen in het centrum van Vernon, waar zij een brug moesten oversteken en een rotonde die voor de gelegenheid met verkeerslichten was uitgerust. De voertuigen stuitten echter op enkele risicovolle situaties in het tweede deel van het traject: een tweebaansweg met een snelheidsbeperking van 50 km/u.

Het probleem werd veroorzaakt door de combinatie van een shuttle met lage snelheid (tussen 20 en 25 km/h) en de andere weggebruikers, waaronder zware vrachtwagens en bussen. Volgens Easymile werd het probleem niet veroorzaakt door de technologie, maar door de smalle weg en de verkeersdrukte. En dit zouden de belangrijkste redenen zijn voor het stopzetten van het project.

De reactie van shuttles op het andere verkeer is zeer primair, zo kunnen ze abrupt stoppen als voertuigen hen iets te dicht inhalen of als een tegemoetkomende vrachtwagen gedeeltelijk op de tegenovergestelde rijstrook terechtkomt”, aldus Easymile. Onder deze omstandigheden is het moeilijk om het maximale veiligheidsniveau te garanderen dat op een openbare weg is vereist: de enige garantie voor een grootschalige aanvaardbaarheid van het concept.

Ondanks het falen van dit project behoudt Transdev het volste vertrouwen in de ontwikkeling van de autonome voertuigsector, die zal bijdragen tot de mix van lokale vervoersoplossingen. Toch belooft deze stopzetting op de openbare weg weinig goeds voor de commerciële inzet van autonome shuttles elders dan op gesloten terreinen (bedrijfsterreinen, luchthavens, enz.) of in stedelijke gebieden waar de voertuigen stapvoets kunnen rijden. Omgekeerd zullen plattelandsgebieden waar pendeldiensten het gebrek aan openbaar vervoer zouden kunnen compenseren, waarschijnlijk lang moeten wachten op de autonome shuttle.

Easymile is van mening dat de inzet van een ander type voertuig de situatie zou kunnen verbeteren. “De shuttle die we gebruikten is voor stedelijk gebruik. Volgens ons zou het relevant zijn dezelfde dienst te testen met een voertuig waarin de passagiers zitten, hun gordel dragen en voorwaarts gericht reizen.

Bron: La Tribune