Metaalion-batterijen, zonder zeldzame of strategische metalen, staan nu al in de belangstelling van de industrie, die zich probeert te beschermen tegen toekomstige spanningen op deze markt, die van essentieel belang is voor de ecologische transitie. De startup Hive Electric uit Noord-Frankrijk, die deze nieuwe technologie ontwikkelt, vormt een schakel tussen fundamenteel onderzoek en toepassing in de industrie. Het bedrijf ontwikkelt post-lithium batterijen zonder kritische zeldzame metalen (zonder lithium, kobalt, nikkel of mangaan).
De energietransitie zal leiden tot een explosieve stijging van de vraag naar deze zeldzame metalen waardoor de markt onder druk kan komen te staan, zoals in het geval van lithium, dat momenteel van cruciaal belang is voor het maken van elektrische batterijen.
Het deep tech-bedrijf Hive Electric verkoopt onderzoeks- en ontwikkelingsdiensten aan de industrie op het gebied van nieuwe batterijtechnologieën zonder zeldzame of kritische metalen. Naarmate het onderzoek op dit gebied wereldwijd vordert, verkent Hive Electric methoden om de concepten te industrialiseren, zonder de rentabiliteit ervan uit het oog te verliezen.
Na vier jaar onderzoek heeft het bedrijf in 2021 een eerste pilot gelanceerd voor de productie van een batterij met deze metaalion-technologie. Deze batterij is minder duur dan een lithiumbatterij, gebruikt meer gangbare metalen en is gemakkelijker te recyclen.
Hive Electric heeft al eerder een batterij ontwikkeld, de Hyper-C 4EV, die veilig in een kleine auto kan worden gebruikt. Met de EZ-Swap-technologie, die samen met een Amerikaanse autofabrikant is ontwikkeld, kan de accu in twee minuten worden verwisseld voor een actieradius van 500 kilometer. Een geautomatiseerde oplossing voor het verwisselen van batterijen wordt ook bestudeerd.
Het probleem is dat Hive Electric geen spin-off is van een onderzoekslaboratorium en over onvoldoende middelen beschikt. De startup heeft niettemin steun gekregen uit de industrie o.a. van CrittM2A en twee subsidies van de overheid ontvangen. Het doel van een startup dat in de deep tech-sector actief is, is echter de verkenning van een product dat nog niet rijp is en niet meteen op de markt kan worden gebracht. “Ons enige alternatief was dus om meteen klanten te zoeken en omzet te genereren met lithium-ijzerfosfaat, ook al is de metaalion-technologie veel efficiënter en betrouwbaarder,” betreurt de CEO en oprichtster van Hive Electric, . Nesrine Darragi.
Ondertussen verkoopt Hive Electric licenties voor technologieoverdracht, om zo de waarde van zijn octrooiportefeuille te verhogen en elk industrieel bedrijf in staat te stellen zijn eigen mega- of gigafabriek op te zetten. “We ontwikkelen een kant-en-klaar concept, inclusief de machines maar ook opleiding voor het personeel, om het hele bedrijf te ondersteunen, op het gebied van huidige technologieën met lithium-ijzerfosfaat maar ook van toekomstige technologieën met metaalion.
En het is de knowhow van Hive Electric die in het ontwerp van deze toekomstige batterijproductie-eenheden wordt ingezet: “Aangezien de meeste gigafactories met bestaande technologieën werken, hebben wij vanaf het begin gekeken naar een concept dat compatibel is met toekomstige solid-state technologieën, zoals metaalionen.”
Hive Electric heeft onlangs een joint venture overeenkomst gesloten met een oliemaatschappij in Algerije en een Duitse partner (waarvan de namen niet bekend zijn gemaakt) voor de bouw van een eerste megafactory voor de productie van batterijen in Algerije.
Hoewel er bij bedrijven over de hele wereld al vraag is naar de expertise van Hive Electric, zou de startup zijn activiteiten naar de Verenigde Staten kunnen verplaatsen wegens een gebrek aan financiering in Frankrijk en Europa.
Hergebruik van batterijen
Hive Electric is daarnaast van plan om een nieuw bedrijf op te richten, via een joint venture tussen Hive Electric en Baudelt Environnement, voor het hergebruik van de batterijen.
Het is de bedoeling dat batterijen niet worden samengeperst voor recycling, maar dat zoveel mogelijk onderdelen worden hergebruikt. Hive Electric levert daarom elektronische kaarten om afgedankte batterijen te reconditioneren, zodat ze een tweede leven krijgen, bijvoorbeeld voor stationaire electriciteitsopslag.
Beide bedrijven zijn van plan een eerste installatie te vestigen in Lille met als doel om allereerst 100 ton batterijen per jaar correct te verwerken en vervolgens een franchisesysteem in heel Frankrijk op te zetten, zo dicht mogelijk bij de bron.
HIve Electric was één van de sprekers tijdens de Business Day France die de Nederlandse ambassade in Frankrijk samen met RVO heeft georganiseerd op 25 november 2021 in Rotterdam.
Bron: La Tribune