Biobrandstoffen : Veolia gaat vanaf 2024 biomethanol produceren in Finland

Veolia, Franse marktleider op het gebied van duurzame energie- en milieu oplossingen, gaat zich toeleggen op de productie van biobrandstoffen. Begin april presenteerde de groep het “grootste bioraffinaderij project ter wereld” dat gericht is op de productie van “CO2-neutraal” biomethanol. Dit project van 50 miljoen euro wordt gesubsidieerd door het Finse ministerie van Economische Zaken.

De raffinaderij zal worden geïntegreerd in de papierfabriek van Metsä Fibre in Äänekoski, Centraal-Finland. Het zal overtollig ruw sulfaatmethanol, dat nodig is voor de productie van papierpulp, omzetten in biomethanol. Zodra de fabriek in 2024 operationeel is, zal zij naar verwachting 12.000 ton biomethanol per jaar produceren. In vergelijking met de productie van fossiele brandstoffen betekent dit een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 30.000 ton. Veolia verwacht op den duur 2 miljoen ton biobrandstof per jaar te produceren.

Volgens Veolia kan dit industriële concept worden geïntegreerd in ongeveer 80% van de papierfabrieken in de wereld. De groep richt zich in eerste instantie op de Scandinavische regio’s, waar een groot aantal papierfabrieken is gevestigd, maar sluit de installatie van een dergelijke bioraffinaderij in Frankrijk niet uit.

Bron: Actu-Environnement