Subsidie voor de aanschaf van zware elektrische voertuigen

Op 14 maart lanceerde de Franse minister van transport de nationale oproep tot het indienen van projecten voor de aanschaf van zware elektrische voertuigen. De oproep zal door het Franse milieu agentschap Ademe worden beheerd en heeft tot doel de aankoop van zware elektrische voertuigen en de installatie van daarop afgestemde oplaadpalen, te ondersteunen. De subsidie kan oplopen tot 65% van het verschil in aanschafkosten tussen het elektrische voertuig en een gelijkwaardig dieselmodel.

In aanmerking komen volledig elektrische zware voertuigen die op accu’s rijden (categorieën M2, M3, N2, N3) en stadsbussen met een toegestaan totaalgewicht van meer dan 3,5 ton. Voor elektrische zware voertuigen bedraagt de maximale steun 100.000 euro per voertuig en 150.000 euro voor een trekker met oplegger. Voor elektrische bussen en touringcars bedraagt de steun 100.000 euro per voertuig. De installatie van laadpalen (privé laadpalen of toegankelijk voor het publiek) wordt tot 60% van de investeringskosten gesubsidieerd.

Om voor deze regeling in aanmerking te komen, moeten de ingediende projecten betrekking hebben op de aanschaf van ten minste :

  • 3 voertuigen, voor vrachtwagens en touringcars;
  • 5 voertuigen voor bussen.

De oproep staat open voor zowel publieke als private partijen en loopt tot en met 2 december 2022, met twee tussenrondes, op 1 juni en 12 september.

Bron: ActuEnvironnement, Ademe