Lancering van La French Care als booster van de Franse zorgsector

Op 17 februari werd La French Care gelanceerd op de gloednieuwe PariSanté Campus in Parijs. Dit initiatief van Bpifrance (de Franse publieke investeringsbank) is het kleine zusje van La French Tech (uit 2013).

Samen innovaties in de zorg versnellen

De in november 2021 geopende PariSanté Campus, door de Fransen ook wel het “mondiale vlaggenschip van de digitale gezondheidszorg” genoemd, is een plek waar digitale innovaties in de zorg worden aangejaagd door onderzoek, ontwikkeling en samenwerking. Niet voor niets was deze gloednieuwe campus dan ook de locatie van de lancering van La French Care.

Het bundelen van publieke en private krachten moet het zorgecosysteem doen groeien, een nieuw elan geven aan de reputatie van de Franse gezondheidssector als werkgever voor jong talent èn dienen als plek waar ondernemerschap en innovatieve economische partnerschappen kunnen floreren.

Een gezamenlijk initiatief

De Franse minister van Solidariteit en Gezondheid, Olivier Véran, sprak tijdens de lancering via een videoboodschap de aanwezigen toe: “Er bestaat overduidelijk een wereld van vóór en ná COVID, en de plek die wij de gezondheidszorg in de maatschappij geven in Frankrijk, in de EU en in de wereld.” […] “Een van de grote lessen van deze crisis is dat je het samen moet doen: privaat en publiek, onderzoek en ontwikkeling, instituten en verenigingen. La French Care moet de goede voorbeelden van afgelopen tijd samenbrengen en een plek creëren waar de top van de sector bij elkaar kan komen om samen innovaties in de zorg te versnellen; waar energie, talent en investeringen samen komen in onderzoek, ontwikkeling en behandeling.”  

La French Care zal worden geleid door Antoine Tesnière, een bekende naam op het gebied van zorginnovaties en o.a. directeur van de PariSanté Campus.

Hij beaamde de woorden van de minister: “La French Care moet een bolwerk van collectieve intelligentie worden; we hebben een nieuwe manier van denken nodig in de zorg, het moet samen.” Naast initiatiefnemer Bpifrance zijn medeoprichters van La French Care o.a. La Poste, AXA, universiteiten en instituten zoals Gustav Rouseau, Institute Montaigne, de PariSanté Campus, ziekenhuizen en bedrijven zoals Doctolib, Seqens, Withings en Cerba Healthcare.

Bpifrance zet vooral in op het versterken van investeringen in innovatie en het kapitaal van het MKB, ook in de zorg. Zo’n 10% van de werkgelegenheid in Frankrijk wordt door en in de zorgsector gecreëerd. Verantwoordelijk voor zo’n 7% van het BBP (in 2019) is het een groeiende en belangrijke sector voor Frankrijk, zowel vanuit maatschappelijk als vanuit economisch oogpunt.  ​​​​​​

Hoe werkt La French Care?

Een van de eerste vragen bij de Q&A was: komen er calls voor financiering van projecten? Het antwoord was duidelijk: nee. La French Care komt niet met een groot budget om projectvoorstellen te financieren, maar is een initiatief om de solidariteit en samenwerking in de gezondheidssector te ondersteunen. In de woorden van de CEO van Bpifrance: La French care, dat zijn wij allemaal, iedereen die een rol speelt in de sector”, met een gezamenlijke missie « L’excellence en santé pour nos patients. »

Thema’s waarop men o.a. samenwerking wil stimuleren, aldus de website:

  • Education and Research
  • Medtech
  • Life Sciences
  • Nutrition
  • Digital Health
  • Healthcare Services
  • Pharma-related services

Waar hangt dit initiatief mee samen?

De lancering vond plaats in de context van meerdere initiatieven die in de zorgsector investeren, o.a.:

  • Ségur de la Sante (zie ook ons eerdere blog hierover: link)
  • Stratégie d’accélération de la santé Numérique (zie hier de persmap (FR) : link)
  • France Santé Innovation 2030, waaronder 650M aan investeringen in eHealth (link)

Bronnen: La French Care, Les Echos, Le Figaro, Usine Digitale

N.B. U kunt dit artikel (en andere publicaties en informatie over innovatieve en economische ontwikkelingen in Frankrijk) terugvinden op de website Actueel | NL Innovatie & Ondernemen in Frankrijk (nlinfrankrijk.nl) van het Economisch netwerk Frankrijk.