Alternatieve maatregelen voor de technische controle van gemotoriseerde tweewielers in Frankrijk

Na de opschorting van de technische controle van gemotoriseerde tweewielers afgelopen zomer, heeft de Franse transportminister in november een aantal alternatieve oplossingen voorgelegd aan de Franse motorrijders verenigingen (Fédération Française de Motocyclisme en Fédération Française des Motards en Colère). Deze alternatieve oplossingen hebben betrekking op de verkeersveiligheid, de bestrijding van luchtvervuiling en geluidsoverlast. Zij zullen in de komende dagen aan de Europese Commissie worden voorgelegd als alternatief van een technische keuring die volgens een Europese richtlijn op 1 januari 2022 ingevoerd moet worden.

De maatregelen zijn het resultaat van een collectieve samenwerking met de betrokken motorrijders verenigingen en illustreren de wens om de verduurzaming van de sector te versnellen:

  • Invoering van een slooppremier van maximaal 6.000 euro voor de aankoop van een elektrische of zeer schone tweewieler. Aan deze slooppremier worden geen inkomenseisen verbonden. Retrofit van bestaande tweewielers komt ook voor deze steun in aanmerking.
  • Installatie van radars vanaf 2022 om geluidsemissies te meten, met name van tweewielers, waarbij een eerste periode zal worden gebruikt om bestuurders te informeren en boetes worden opgelegd voor niet-goedgekeurde of gemanipuleerde uitlaten, die kunnen oplopen tot 1.500 euro en het stilleggen van het voertuig.
  • Uitbreiding van de communicatie over de veiligheid van tweewielers (veiligheidsuitrusting met inbegrip van handschoenen en airbags). De motorrijders zullen ook hun bewustmakingsinitiatieven voortzetten, met name op scholen en de actie “Motorrijder voor 1 dag“.
  • Verplichting om vanaf 2022 veiligheidskwesties met betrekking tot twee- en driewielers op te nemen in departementale actieplannen voor verkeersveiligheid.
  • Aanpassing van het rijbewijs B met de integratie van het veiligheidsaspect van tweewielers, tegelijkertijd met de toevoeging van een specifiek punt over het onderhoud van gemotoriseerde twee- en driewielers, milieubewust rijgedrag en geluidsoverlast in de rijbewijzen A1 en A2.
  • Versterking van de bescherming van weggebruikers met het dodehoekwaarschuwings-systeem voor zware voertuigen.

Bron: Ministère de la Transition écologique