Webinar Fotonica voor Agrifood

Op dinsdag 14 september van 15.00 – 17.00 uur zal het eerste webinar in het kader van de Nederlands Franse Innovatiemissie Fotonica 2021 – 2022 gaan over de inzet van Fotonica voor Agrifood. PhotonicsNL en Photonics Bretagne bieden een programma waarin sprekers van Franse en Nederlandse bedrijven en kennisinstituten hun ervaringen op het gebied van agrifood zullen delen.

Fotonica wordt in Europa gezien als een van de essentiële sleuteltechnologieën voor de digitale transformatie en de groene transitie van Europa. Frankrijk en Nederland spelen een belangrijke rol in deze transformaties. Volgens Photonics Market Study 2017 (Optech Consulting) nemen Frankrijk en Nederland in Europa een toppositie in, in fotonica productie en fotonica werknemers.

In de komende maanden willen beide landen van elkaar leren, op zoek gaan naar gemeenschappelijke economische voordelen en technische/onderzoek uitdagingen op het gebied van/of fotonicatechnologieën.
In november zullen de Nederlandse en Franse fotonicaclusters elkaar in Parijs ontmoeten.

Aanmelden voor het webinar van 14 september kan via deze link.

Programma

Welkom door Ron van der Kolk (PhotonicsNL) en Denis Tregoat (Photonics Bretagne)

Photonics for measuring plant performance and disease detection – Gerrit Polder (Wageningen University and Research)

Why to use spectral imaging in agri-food sector – Carmen Lai (perClass)

Arvalis/Photonics Bretagne joint developments in Agrophotonics – Antoine Fournier (Arvalis)

Innovative optical technologies for AgriFood applications – Julien Romann (Photon Lines)

Einde

Deelnemers?

  • Fotonica bedrijven, instituten/universiteiten die geïnteresseerd zijn in fotonica technologie ontwikkeling en onderzoek.
  • Industriële belanghebbenden die op zoek zijn naar nieuwe (fotonica) technologieën in toepassingen in Frankrijk en Nederland.
  • Bedrijven, start-ups, clusters en verenigingen, alsmede onderzoeksinstellingen, universiteiten en beleidsmakers die geïnteresseerd zijn om deze samenwerking tot stand te brengen en er actief aan deel te nemen.

Digitaal Innovatie en Matchmaking Platform

Tijdens de innovatiemissie is netwerken erg belangrijk. Daarom is er nu al een Digitaal Innovatie en Matchmaking Platform opgezet waar de mogelijk wordt geboden om in contact te komen met Franse onderzoeks- en zakenpartners en om zakelijke kansen in Frankrijk te verkennen en te identificeren. De doelstellingen van het platform zijn om samen te werken aan grensoverschrijdende oplossingen in fotonica, om in contact te komen met nieuwe onderzoeks- en zakenpartners en zakelijke en technologische ontwikkelingen te verkennen. Het platform zal voor een langere periode open blijven.

Meld u nu aan! Photonics Technology and Innovation Event – Welcome (b2match.io)

Fotonica in Nederland

De hightech industrie is van groot belang voor de Nederlandse economie. Fotonica is een van de belangrijkste technologieën voor de Nederlandse hightech industrie. De toonaangevende bedrijven van vandaag, zoals Philips en ASML, vinden hun oorsprong in de fotonica, maar dat geldt ook voor een groot aantal kleine opkomende innovatieve bedrijven. Bijna 300 Nederlandse bedrijven, waarvan een groot deel tot het MKB behoort, werken rechtstreeks aan fotonica-producten, met een geschatte totale omzet van meer dan 4 miljard euro. Sterke toepassingsgebieden in Nederland voor fotonica zijn: Industrie, Gezondheid, ICT/Semicon, Agri-Food en Energie & Milieu. Technologie hotspots zijn te vinden in bijvoorbeeld (fiber) sensing, geïntegreerde fotonica (PIC en packaging), biofotonica en opto-mechatronica. Op nationaal niveau heeft Nederland sterke fotonica clusters zoals PhotonicsNL, Dutch Optics Center (Optica) en PhotonDelta (Integrated Photonics).

Fotonica in Frankrijk

Fotonica is een belangrijke sector in Frankrijk. Fotonica-bedrijven in Frankrijk zijn de afgelopen jaren zes keer sneller gegroeid dan de verwerkende industrie, zo blijkt uit onderzoek van Photonics France. De Franse fotonica-industrie staat bekend om haar activiteiten op het gebied van defensie, veiligheid en ruimtevaart. Wat de vraag betreft, is de Franse fotonicamarkt, afgezien van de lucht- en ruimtevaartsector, georganiseerd rond grote internationale groepen in de energie-, automobiel-, agrofood-, luxe-, bouw- en infrastructuursector, de farmaceutische sector of de detailhandel.

Het land telt ongeveer 6 belangrijke fotonica-clusters, met innoverende bedrijven en onderzoekinstituten. Naast de grote bedrijven als Thales, Safran, Essilor en Valeo, bestaat de Franse fotonicasector uit een groot aantal kleinere bedrijven. 40% van de Franse fotonica bedrijven zijn jonger dan 10 jaar.