De (Franse) automotive sector gaat circulair

Teneinde koolstofneutraal te worden, moeten OEM’s en toeleveranciers over de gehele levenscyclus van een voertuig actie ondernemen. Maar waar het gaat om ecodesign, materialen, optimalisatie van gebruik en recycling, moet er nog veel werk verzet worden.

Re-Factory Renault
Een goed voorbeeld is de Renaultfabriek van Flins, ten westen van Parijs, waar de Zoé wordt gemaakt. Deze wordt circulair en krijgt de naam ‘Re-Factory’, een plek die geheel aan het opknappen van tweedehands auto’s gewijd wordt. De Dauphine, de R5, de Clio, de Zoé … in 66 jaar tijd zijn er vele bekende modellen over de asssemblagelijnen van de Flins-fabriek gerold. Maar dankzij een geheel andere activiteit verzekert de fabriek zich van zijn toekomst: dieselauto’s worden hier omgezet naar elektrische of biogasvoertuigen. En op een andere lijn worden alle onderdelen gedemonteerd voor hergebruik in een korte loop. De fabriek maakt gebruik van de reeds opgedane kennis bij het renoveren van onderdelen in de fabriek van Choisy le Roi, waarvan de activiteiten nu naar Flins overgaan.

Rendabel en koolstofneutraal
Deze maand nog gaat de Re-Factory in Flins een opslagsysteem maken met gebruik van second-life batterijen en worden tweedehands auto’s opgeknapt voor een nieuw leven.
Luca de Meo, algemeen directeur van de groep, belooft dat de fabriek met deze activiteiten meer inkomsten zal genereren dan met de assemblage van auto’s.
En als kers op de taart streeft de Fins-fabriek naar koolstofneutraliteit in 2030.

Net Renault, die als pionnier wordt beschouwd op dit gebied, richt de hele automotive-industrie zich steeds meer op de circulaire economie. De klimaatdoelstellingen zijn hierbij leidend. In een studie uit 2020 waarschuwen Accenture en het Wereld Economisch Forum (WEF) dat circulariteit een hoofdelement zal zijn om koolstofneutraliteit in de sector te bereiken.
In Europa heeft de Europese Commissie de circulaire economie aangewezen als basis van zijn Groene Pact. De herziening van de richtlijn rond afgedankte voertuigen zou ook bedrijven ertoe aan moeten zetten om verder te gaan. De richtlijn zou de betrokkenheid van industriebedrijven die afgedankte voertuigen verwerken, moeten versterken bij bijvoorbeeld het gebruiken van gerecyclede materialen en de inzet van ecodesign, aldus ADEME, het Franse agentschap voor energiebeheer en milieu.

Bron:
Usine Nouvelle 30 augustus 2021