Het in Lyon gevestigde bedrijf Doctibike heeft zich sinds 2016 gespecialiseerd in het repareren en reviseren van fietsaccu’s van de meeste merken. Volgens het bedrijf kan aan een fietsaccu, voordat hij wordt gerecycled, een tweede leven worden gegeven. Het bedrijf werkt al met 2.000 winkels in heel Frankrijk, variërend van grote sportzaken tot kleinere zelfstandige winkeliers.
Onlangs heeft Doctibike een partnerschap gesloten met Décathlon in vijf winkels in de regio’s Rhône en Ain, met het oog op een nationale uitrol als het concept aanslaat.
Doctibike kan 90% van de accumerken reviseren
“Als er een probleem is met de accu van een fiets, heeft de gebruiker twee reacties: teruggaan naar de winkel, die niet noodzakelijk over de technologie beschikt om de accu te repareren, of een andere accu kopen op internet. Dit is waar wij in beeld komen,” zegt Anne-Sophie Caistiker, oprichtster en directeur van Doctibike.
Het hoofddoel is de fietsaccu zo lang mogelijk mee te laten gaan. Reparatie of revisie vermindert dus de ecologische voetafdruk van fietsaccu’s. Reviseren kost volgens Doctibike 30% minder dan een nieuwe accu.
Een van de belangrijkste belemmeringen voor deze markt is momenteel dat er geen standaardaccu is voor elektrische fietsen en deze zijn dus niet onderling verwisselbaar. Sinds 2016 heeft Doctibike daarom een eigen “accu-theek” ontwikkeld, een interne informatiebank, zodat de medewerkers van het bedrijf zoveel mogelijk accu’s kunnen repareren.
Een “monnikenwerk om alle technische beschrijvingen te verzamelen en de procedures vast te leggen“. Hieraan heeft het bedrijf zijn positionering op de markt te danken: “Wij reviseren 90% van alle merken. En als een revisie niet mogelijk is, bieden wij een nieuwe batterij aan”.
Een snel opkomende markt
De markt van elektrische fietsen groeit sinds 2016 hard in Frankrijk. Een markt die mede is gegroeid door de gezondheidscrisis, waarbij de fiets een vervoermiddel werd dat “verenigbaar” werd geacht met sociale distantie. De aankoop van elektrische fietsen is ook toegenomen door de subsidies die bepaalde steden aanbieden. Zo geeft de Metropool van Lyon subsidies tot 500 euro voor de aanschaf van een elektrische fiets.
Volgens de Union Sport et Cycles “brak de Franse fietsenmarkt (fietsen, onderdelen en accessoires) in 2020 een nieuw record, met een omzet van meer dan 3 miljard euro, [vergeleken met 2,3 miljard euro in 2019], een stijging van 25% binnen een jaar. Dit ondanks het feit dat de winkels bijna twee maanden gesloten waren en er voorraadtekorten waren”.
Maar ook tussen 2018 en 2019 was er al een omzetgroei van +12% te zien.
En een andere factor kan deze groei mogelijk nog versnellen: sinds januari 2021 moet een aantal elektronische producten in Frankrijk worden voorzien van informatie over de herstelbaarheid ervan. Doctibike is er van overtuigd dat deze reparatie-index ook gaat gelden voor mobiliteit. Een norm die Doctibike enorm zou kunnen helpen.
Binnenkort een verdubbeling van het aantal medewerkers
Doctibike begon in 2016 met twee medewerkers, Anne-Sophie Caistiker voor het commerciële gedeelte en een partner voor het technische gedeelte. Het heeft het bedrijf in het begin wat moeite gekost om zich op deze markt te positioneren: het team telt nu vijftien medewerkers en het is de bedoeling om het aantal medewerkers en de omvang van de bedrijfsruimte, die ook als werkplaats dient, tegen begin 2022 te verdubbelen. “Dit is een nieuw beroep, dus we leiden onze medewerkers zelf op. We zijn vooral op zoek naar enthousiaste medewerkers.” Momenteel worden elke week ongeveer 50 accu’s gereviseerd.

Zoals de naam al aangeeft is Doctibike met name gespecialiseerd in fietsaccu’s, maar sinds drie jaar volgt het bedrijf ook nauwlettend de markt voor elektrische steps en scooters en ook de markt van accu’s voor elektrische auto’s wordt in de gaten gehouden.
Doctibike heeft ook internationale ambities. Zo kijkt het bedrijf al in het bijzonder naar Duitsland en Nederland, waar al een goede fietscultuur is. En vervolgens ook naar heel Europa. Op de Europese markt zijn meer concurrenten, maar volgens Doctibike heeft het bedrijf een innovatieve dienst en deskundigheid inzake bepaalde merken. Deze dienst is de Doctibike Tester, waarmee de gebruiker kan zien wanneer zijn accu gereviseerd moet worden, op dezelfde manier als een technische controle van de auto.
Daarnaast volgt Doctibike de ontwikkeling van gigafabrieken in Europa. Als afnemer van accu’s hoopt Doctibike dat deze ooit in Europa worden geproduceerd.
Ondanks haar Europese ambities is de oprichtster van Doctibike van plan in Lyon te blijven. “Lyon ligt in het centrum van Europa, het is een stad met goede verbindingen en er zijn goede scholen.” De directeur van Doctibike is ook betrokken bij mobiliteit als mede-oprichtster van de cluster Mobilité active & durable (MAD), die de spelers in duurzame mobiliteit in de regio Auvergne-Rhône-Alpes samenbrengt.
Bron: La Tribune
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.