Frankrijk verhoogt subsidies voor aanschaf schonere lichte bedrijfswagens en fietsen

Om de duurzame mobiliteit in stedelijke gebieden aan te moedigen, verhoogt de Franse regering de milieubonus en de inruilpremie voor schonere lichte bedrijfswagens dankzij het herstelplan France Relance en voor de fiets dankzij de nieuwe klimaatwet.

Sinds het begin van het ambtstermijn van president Macron zijn meer dan 840.000 inruilpremies en 330.000 milieubonussen uitgekeerd en hebben huishoudens, ook die met een zeer laag inkomen, hun oude, vervuilende voertuig met een hoog brandstofverbruik kunnen vervangen. Deze subsidie heeft ook de ontwikkeling van elektrische en oplaadbare hybride voertuigen mogelijk gemaakt, waardoor het marktaandeel van elektrische voertuigen in 2020 is verdrievoudigd.

Om ondernemers te ondersteunen bij de vergroening van hun wagenpark, met name in lage-emissiezones die door lokale overheden zijn ingesteld (met verkeersbeperkingen om de luchtkwaliteit te verbeteren), worden de milieubonus en inruilpremie in 2021 verhoogd voor elektrische en plug-in hybride lichte bedrijfswagens. Rekening houdend met de specifieke omstandigheden van ambachtslieden en stedelijke logistieke bedrijven bij de keuze van hun voertuigen, kunnen de twee subsidies voortaan tot 14.000 euro worden gecombineerd voor voertuigen met een groot laadvermogen.

Nieuwe subsidies voor lichte bedrijfswagens

Om het gebruik van elektrische fietsen als alternatief voor de auto te bevorderen en een verschuiving naar duurzame mobiliteit teweeg te brengen, met name in (voor)stedelijke omgevingen, breidt de nieuwe klimaatwet de subsidieregeling die is bestemd voor de inruil van een oude auto of bestelbusje voor een schoner model uit naar de aankoop van een elektrische fiets of een elektrische bakfiets. Het bedrag van de bonus is maximaal € 1.500.

De fietsbonus gaat ook gelden voor bakfietsen die worden aangeschaft door particulieren, lokale overheden, verenigingen of ondernemers. De bonus voor de aankoop van een bakfiets bedraagt € 1.000.

Bron: Ministère de la transition écologique