De in Nantes gevestigde startup Advanced Aerodynamic Vessels (A2V) werkt al tien jaar aan de ontwikkeling van een snelle en energie-efficiënte veerboot met de naam Lili die wrijving en brandstofverbruik met de helft vermindert dankzij de vorm die geïnspireerd is door de luchtvaarttechniek.
Het centrale deel van de boot functioneert, wanneer deze op volle snelheid vaart, als een vliegtuigvleugel. Daardoor wordt 80% van haar gewicht van water naar lucht verplaatst, waardoor het brandstofverbruik met de helft vermindert in vergelijking met een gelijkwaardige boot. En tot tien keer minder dan een helikoptervlucht, een vervoermiddel dat bijvoorbeeld wordt ingezet voor het vervoer van en naar boorplatforms en waarvoor deze boot een duurzame oplossing zou kunnen zijn. Sinds het prototype in 2015 heeft de startup vier exemplaren verkocht, waarvan drie buiten Frankrijk. Het bedrijf werkt nu aan een elektrische en een waterstof aangedreven versie.

Vermindering van wrijving ter besparing van brandstof
De boot is niet alleen energie-efficiënt, maar ook aanzienlijk sneller dan vergelijkbare boten. Lili kan een topsnelheid van 100 km/u halen, ondanks haar afmetingen (10 meter lang) en gewicht (3,5 ton). En hoe sneller de boot vaart, hoe minder brandstof zij verbruikt. Lili verbruikt ongeveer 10 liter per passagier over een afstand van 100 km en met een snelheid van 40 tot 50 knopen. Ter vergelijking: soortgelijke boten verbruiken over deze afstand ongeveer 20 tot 30 liter brandstof en hebben een snelheid van maximum 25 knopen.
Deze prestaties zijn volledig te danken aan de aerodynamische vorm van de boot, waaraan een team van ingenieurs vijf jaar heeft gewerkt. Een romp van glasvezel die rust op twee drijvende delen, zoals een catamaran, met daarop een kajuit met een gebogen dak. Dankzij deze vorm en met het zwaartepunt aan de voorkant, komt de boot uit het water bij een bepaalde snelheid.
100% made in France
A2V is zowel de ontwerper als de fabrikant van Lili. Het bedrijf werkt slechts met twee Franse onderaannemers, in Lorient en La Rochelle, voor de romp van composiet van de kleinere versies, maar de isolatie en alle afwerkingen doet A2V zelf.
Vier boten in omloop
Drie maanden geleden heeft de startup een boot met 12 zitplaatsen verkocht aan Monaco, om de Hercules-haven te verbinden met de toekomstige jachthaven van Cala del Forte in Ventimiglia (Italië) en het bedrijf is in gesprek met de havens van La Rochelle en Bordeaux. Maar de grootste verkopen zijn internationaal. Een eerste boot van 16 meter met een capaciteit van 25 passagiers vaart voor de kust van Gabon, een tweede in de Golf van Guinee voor een offshore-dienstenbedrijf en een derde in het Meer van Genève voor een groep van luxehotels.
Want voor deze innovatieve en ecologische boot moet een aanzienlijke prijs worden betaald. De kleine versie met 12 zitplaatsen kost twee keer zoveel als een gelijkwaardige boot, namelijk 1,2 miljoen euro. Om zijn klanten te diversifiëren werkt A2V aan eenvoudigere modellen met een buitenboordmotor om bijvoorbeeld mensen naar een duiklocatie te vervoeren. En bovenal werkt het bedrijf aan een emissievrije versie van de boot. A2V wil graag in 2023 een model op de markt brengen dat op batterijen werkt. Maar het grootste project is voor 2025: een boot op waterstof met 12 tot 75 zitplaatsen.
Bron: L’Usine Nouvelle
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.