Toulouse test langste stedelijke kabelbaan in Frankrijk

De stad Toulouse start met het testen van de cabines van zijn toekomstige kabelbaan Téléo, die naar verwachting eind dit jaar in gebruik zal worden genomen. Met een traject van drie kilometer wordt het de langste kabelbaan in een stedelijke omgeving in Frankrijk. De kabelbaan is bedoeld om de verkeersopstoppingen in het zuiden van Toulouse te verminderen met behulp van een stil en schoon vervoermiddel. Elders in Frankrijk zijn andere steden ook geïnteresseerd in dit type vervoer.

Met de kabelbaan kan het traject van drie kilometer tussen de Universiteit Paul-Sabatier en het kankerinstituut Oncopole in ongeveer tien minuten worden afgelegd, in plaats van de huidige 30 minuten met de auto. Elk van de 15 cabines heeft een capaciteit van 34 personen (waarvan 20 zitplaatsen), met de mogelijkheid om ook fietsen en mensen met een beperkte mobiliteit mee te nemen. Met één cabine elke 90 seconden tijdens de spits hoopt Toulouse met dit vervoermiddel 8.000 mensen per dag te kunnen vervoeren. Dit zal een deel van de congestie in het zuidelijke deel van de stad verlagen met een vervoermiddel dat “dertig keer minder vervuilend is dan de auto“, aldus de OV-autoriteit van Toulouse Tisséo.

Toulouse verwacht met de kabelbaan ook toeristen aan te trekken dankzij het traject dat over de rivier de Garonne loopt. Om een dergelijk hoog aantal gebruikers te garanderen zal de kabelbaan deel uitmaken van het bestaande transportnetwerk en verbonden worden met verschillende buslijnen en de metro. De twee eindstations zullen worden uitgerust met fietsenstallingen en bij Oncopole is een nieuw P+R parkeerterrein met 500 plaatsen aangelegd.

Gebruik van de allernieuwste technologie

De kabelbaan staat de laatste jaren opnieuw in de belangstelling in stedelijke omgevingen. In 2016 nam de Bretonse stad Brest zijn 400 meter lange kabelbaan in gebruik. Helaas werd de ingebruikneming ontsierd door talrijke tegenslagen. De inwijding werd verstoord door een stroomstoring in de wijk en de kabelbaan moest al op de eerste dag een uur eerder dicht vanwege windsnelheden van meer dan 100 km/u. Sinds de ingebruikname is de kabelbaan al meerdere keren stil gelegd.

Om dergelijke tegenslagen te voorkomen wordt de kabelbaan in Toulouse uitgerust met de 3S-technologie (twee draagkabels en een trekkabel, in plaats van één kabel). Een technologie die bestand is tegen een windsnelheid van 108 km/u. Op basis van het weer in Toulouse in de afgelopen twintig jaar verwacht de OV-autoriteit slechts twee dagen dienstonderbreking per jaar.

De kabelbaan in Toulouse wordt aangelegd door het Franse bedrijf Poma dat meer dan 80 jaar ervaring heeft met kabelbanen, zowel in skigebieden als in stedelijke omgevingen over de hele wereld. Het bedrijf haalt driekwart van zijn omzet uithet buitenland en heeft in 2010 de renovatie van de kabelbaan in New York uitgevoerd.

Kabelbaan populair in Franse steden

In Frankrijk is de kabelbaan sinds enkele jaren in opmars. Zo heeft de regio Ile-de-France onlangs 125 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de aanleg van een kabelbaan tussen Créteil en Villeneuve-Saint-Georges, met een lengte van 4,5 km en 5 stations. Het consortium Doppel France, bestaande uit Doppelmayr France, Egis Rail, Spie Batignolles, Atelier Schall en France Travaux, is geselecteerd voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud van deze toekomstige kabelbaan.

Andere Franse steden, zoals Saint Denis (La Réunion), Ajaccio en Grenoble hebben ook al trajecten vastgelegd in afwachting tot de aanleg van de kabelbaan en ook Bordeaux en Lyon overwegen een dergelijk project.

Bron: La Tribune, Région Ile-de-France