Flowly voor een verbetering van het OV-aanbod dankzij smartphone passagiers

Flowly is een startup afkomstig uit het Franse eiland La Réunion, die tools ontwikkelt voor het monitoren van passagierssstromen voor vervoersbedrijven. Het bedrijf is al in veel steden actief zoals Saint-Pierre, Dublin, Le Havre, Grenoble, Montpellier, Avignon… en binnenkort ook in Toulouse.

De oplossing van Flowly wordt gebruikt voor de optimalisering en het dagelijkse beheer van vervoersnetwerken, en is bestemd voor vervoersbedrijven. Dankzij de sensoren die in de voertuigen (metro, tram, bus) worden geïnstalleerd, zorgt deze gepatenteerde oplossing voor een permanente monitoring van het gebruik van het voertuig en krijgt het vervoersbedrijf toegang tot feitelijke gegevens voor het beheer van zijn netwerk. Met deze informatie kan het bedrijf, indien nodig, het mobiliteitsaanbod aanpassen. Hiervoor verzamelen de sensoren anoniem de passieve signalen die door de smartphones van de passagiers worden uitgezonden.

Toepassing in de OV-bussen in Toulouse

Tien bussen van Tisséo, het vervoersbedrijf in Toulouse, zullen vanaf augustus een jaar lang worden uitgerust met sensoren van Flowly om het vervoersaanbod in de stad te verbeteren.

“Wanneer wij vandaag extra bussen op een lijn toevoegen, beschikken wij over informatie die ons doen geloven dat dit noodzakelijk is, maar wij hebben geen zekerheid. Wij baseren ons op de inschatting van de chauffeurs. Met de oplossing van Flowly zullen wij beschikken over realtime en zeer betrouwbare informatie waardoor wij veel nauwkeuriger kunnen zijn in onze analyse en in onze beslissingen. Daar gaat het in dit experiment om”, aldus de CEO van Tisséo.

“We hebben al feedback over het aantal passagiers dat instapt dankzij het valideren van hun kaartje. Maar niet over het aantal passagiers dat uitstapt. Deze gegevens, die tot nu toe ontbraken, kunnen dankzij het Flowly-systeem worden achterhaald”, legt de CEO van Tisséo uit.

Tisséo gaat het systeem gedurende 12 maanden testen op lijn 12. De passagiers op deze lijn die hun wifi of bluetooth geactiveerd hebben op hun smartphone, zullen automatisch (maar met de mogelijkheid dit te weigeren) hun MAC-adres delen. Dit adres zal worden gebruikt om de passagier te registreren als hij of zij instapt en vervolgens weer uitstapt waarbij de verbinding wordt verbroken. Als de sensoren in het hele netwerk zouden worden uitgerold, dan zou deze technologie voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt, zoals voor de geolokalisatie van het voertuig of een drukte-indicator.

Een geschat kostenplaatje tussen de 10.000 en 15.000 euro

Voor de invoering van het systeem moeten de technici van Tisséo worden opgeleid, aangezien zij belast zijn met de installatie van de sensoren. Voor de duur van het experiment zal Flowly de sensoren gratis leveren, tegen een geraamde kostprijs van 10.000 à 15.000 euro.

Er moet één sensor per bus worden geïnstalleerd en deze werkt alleen als de chauffeur zijn of haar bus heeft gestart. De gegevens worden in realtime naar de servers van Flowly gestuurd, met behulp van een 4G-simkaart. De teams van Tisséo zullen vervolgens al deze data kunnen bestuderen via een speciale interface.

Volgens Flowly is het anonieme gebruik van het MAC-adres niet in strijd met de AVG privacyregels.

Bron: Flowly, Outremers360, La Tribune