De haven van Marseille bereidt zich voor op de productie van vloeibaar biomethaan

Het eerste Franse project voor de productie van vloeibaar biomethaan, of LBG, zou binnenkort van start kunnen gaan in de haven van Marseille. Er is onlangs een studie gestart om de haalbaarheid ervan te onderzoeken. De metropool Aix-Marseille-Provence, de Franse rederij CMA CGM (gespecialiseerd in zeevervoer), Elengy (dochteronderneming van Engie, die reeds verantwoordelijk is voor de LNG-terminals in Fos-sur-Mer, in de regio Bouches-du-Rhône) en TotalEnergies hebben EveRé, het grootste bewerkingscentrum van huishoudelijk afval in Frankrijk (Fos-sur-Mer), belast met de uitvoering van dit project.

Vloeibaar biomethaan wordt geproduceerd uit organisch afval en vervolgens door afkoeling vloeibaar gemaakt. Het verschil met conventioneel LNG is de bron van het methaan. In dit project zal het worden geproduceerd uit het biologisch afbreekbare gedeelte van het huishoudelijk afval uit het gebied van de metropool Aix-Marseille-Provence.

Volgens de berekeningen van de initiatiefnemers van het project zou het gebruik van LBG (in combinatie met de dual fuel gasmotortechnologie van CMA CGM) de uitstoot van broeikasgassen in de hele waardeketen met minstens 67% (well-to-wake” emissies), en zelfs tot 88% op het niveau van het schip (“tank-to-wake” emissies) verminderen, in vergelijking met VLSFO (very low sulphur fuel oil), de brandstof met een laag zwavelgehalte die tot nu toe op grotere schaal wordt gebruikt. Naast de voordelen van LBG voor de uitstoot van broeikasgassen, vermindert LBG ook de uitstoot van zwaveloxiden met 99%, de uitstoot van fijnstof met 91% en de uitstoot van stikstofoxiden met 92%.

Bunkerschip van TotalEnergies

Zodra de haalbaarheid van het project is bewezen, zal dit nieuwe LBG-productieproces kunnen profiteren van de reeds bestaande lokale infrastructuur. De installaties van EveRé zullen de LBG produceren alvorens het gas te transporteren naar de terminals van Elengy in Fos-sur-Mer, waar het zal worden opgeslagen. Het bunkerschip van TotalEnergies, waarmee schepen van LBG kunnen worden voorzien, zal de brandstof in januari 2022 in de haven van Marseille laden. Tegen eind 2024 zullen 44 schepen van CMA CGM deze LBG als brandstof kunnen gebruiken.

Bron: Actu-Environnement