Normandische rederij bouwt waterstofschip voor stadsdistributie in Parijs

De in Le Havre gevestigde rederij Sogestran, de Franse leider in de binnenvaart met 160 boten in volle eigendom, bereidt zich voor op de lancering van wat ’s werelds eerste op waterstof aangedreven binnenschip voor stadsdistributie zal zijn. Dit schip met de naam Zulu 6 is met steun van Europa ontwikkeld in het kader van het Flagships-project. Bij dit project van 5 miljoen euro zijn scheepseigenaren, een fabrikant van maritieme apparatuur en een leverancier van brandstofcellen betrokken. Het project moet vervolgens leiden tot een tweede experiment in Noorwegen met een passagiersschip.

De Zulu 6 wordt uitgerust met een elektrische generator en een brandstofcel die van “groene” waterstof wordt voorzien. Deze waterstof is opgeslagen in een verwijderbare container aan de achterkant van het schip. De container zal eenmaal per week naar een oplaadstation worden vervoerd: een noodoplossing door een gebrek aan infrastructuur langs de Seine.

Het binnenschip is vijftig meter lang en acht meter breed en kan tot 200 ton goederen laden van pakketten tot pallets. Het schip heeft een kleinere actieradius dan een schip met een dieselmotor en zal vanaf eind 2021 dagelijks een traject van 50 kilometer afleggen tussen de havens van Gennevilliers en Bonneuil-sur-Marne en het centrum van Parijs. Sogestran heeft voor dit traject gekozen vanwege de aandacht voor het milieu van de gemeente Parijs.

De rederij uit Normandië hoopt met dit initiatief nieuwe verladers ervan te overtuigen de binnenvaart te gebruiken in plaats van het wegvervoer. De rederij mikt op expresbesteldiensten, grote detailhandelaren en pakket- en koeriersspecialisten die nog grotendeels “verslaafd” zijn aan het wegvervoer. “Dit soort zeer innoverende projecten kan als een vonk werken omdat het de aandacht trekt”, meent het management van de rederij. De tarieven zouden iets hoger zijn dan die van de klassieke binnenschepen. Een groot deel van de extra kosten die inherent zijn aan het gebruik van waterstof zullen worden gecompenseerd dankzij de steun van Europa en de beheerder van de Franse waterwegen VNF.

Of deze emissievrije vervoerswijze in de toekomst op grote schaal zal worden ingezet durft zelfs het management van Sogestran in dit stadium nog niet te zeggen. Zowel in de binnenvaart als in andere sectoren zal het ongetwijfeld nog heel lang duren voordat waterstof erin slaagt te concurreren met diesel.

Bron: La Tribune, Flagships