De onlangs opgerichte Franse start-up Electra heeft net zijn eerste financieringsronde van 15 miljoen euro afgerond. De jonge start-up, die zich op grote steden richt, wil in de komende 18 maanden tussen de 40 en 50 supersnelle oplaadstations installeren, en vervolgens duizend in 2030. Electra biedt oplaadmogelijkheden van 150 tot 300 kWh, met als resultaat: ultrasnel laden in minder dan 30 minuten.
Electra produceert de laadpalen niet zelf, maar heeft twee buitenlandse fabrikanten geselecteerd, waarvan de namen niet bekend zijn gemaakt. De start-up positioneert zich op de markt als een operator, de schakel in deze complexe markt die op middellange termijn het meest winstgevend zou moeten zijn.

Duizend laadstations in 2030
De start-up is verantwoordelijk voor de financiering van de infrastructuur, het realiseren van de configuratiekeuzes, het beheer en het onderhoud ervan en de ontwikkeling van alle diensten voor de eindgebruikers. Een mobiele applicatie zal het mogelijk maken om op afstand een oplaadpunt te reserveren en vervolgens rechtstreeks te betalen.
Om de ervaring van bestuurders van elektrische voertuigen te verbeteren en het gebruik ervan aan te moedigen, wil Electra in de komende 18 maanden tussen de 40 en 50 snelle laadstations installeren met ieder 5 à 10 laadpalen, en in totaal duizend laadstations in 2030. Deze zullen op gelijkstroom werken en toegankelijk voor alle elektrische voertuigen, behalve hybride voertuigen.
Op het gebied van ultrasnelle laadstations neemt Electra het op tegen giganten zoals Tesla met zijn 90 superlaadstations verspreid over heel Frankrijk, het consortium Ionity, waarvan verschillende grote autoconstructeurs deel uitmaken (BMW, Daimler, Volkswagen, Ford en Hyundai-Kia), en het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
Grote steden, geen snelwegen
Om succesvol te zijn richt Electra zich niet op snelwegen zoals zijn concurrenten, maar wil de start-up zijn laadstations aanleggen in de grote steden. In eerste instantie rond Parijs, Lille en Lyon.
“Wij richten ons in de eerste plaats op professionals, zoals taxichauffeurs, ambachtslieden en rijscholen“, legt de start-up uit.
Kortom, allen die hun voertuig veel gebruiken en voor wie het verlies aan inkomsten aanzienlijk zou zijn indien zij meerdere uren zouden moeten wachten om hun voertuig op te laden. Maar de laadstations zouden ook interessant kunnen zijn voor particuliere eigenaars van elektrische voertuigen, die thuis geen oplaadpaal hebben.
Electra is niet van plan zijn oplaadstations rechtstreeks op de weg te plaatsen, maar op de parkeerterreinen van winkelcentra, supermarkten, hotels, restaurants en openbare parkeerterreinen. De directe klanten zijn dus de eigenaars van deze parkeerterreinen, maar ook de lokale overheden die grond ter beschikking stellen om de oplaadinfrastructuur te installeren, zoals de stad Saint-Ouen bij Parijs. Het jonge bedrijf heeft zich tot doel gesteld om deze zomer meer dan 50 contracten te tekenen.
Geen investeringskosten voor de verhuurder
“Voor de verhuurder betekent het geen investering en geen inspanning. Electra financiert de infrastructuur en zorgt voor de installatie. Bovendien ontvangt de verhuurder een huur die wij betalen voor het gebruik van het terrein en profiteert hij van een snelle oplaaddienst die hij aan zijn klanten kan aanbieden. Dit is een dienst die ook verkeer kan genereren. Tijdens de 15-30 minuten van het opladen hebben gebruikers tijd om te consumeren“, legt Electra uit.
De inkomsten van de start-up worden genereerd door het in rekening brengen van de geladen elektriciteit per kilowattuur. In vergelijking met traditionele oplaadstations zullen de kosten voor de gebruikers zo’n 20 à 30% hoger zijn, volgens de eerste schattingen van Electra. De start-up streeft naar een financieel evenwicht in 2025.
Om zijn ontwikkeling, die aanzienlijke investeringen in infrastructuur vereist, te financieren, zal Electra snel een nieuwe financieringsronde moeten afronden, hoogstwaarschijnlijk via een schulden- of infrastructuurfonds. De start-up is gevestigd in Parijs en Lyon, heeft momenteel ongeveer 15 mensen in dienst en is van plan zijn personeelsbestand tegen het eind van het jaar te verdrievoudigen.
Bron: La Tribune, Les Echos
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.