Renault wil Europees trekker worden van de batterijenrevolutie

Renault wil het voortouw nemen in Europa waar het gaat om de productie van batterijen. De Franse OEM heeft daartoe twee belangrijke samenwerkingen ondertekend. Enerzijds met Envision AESC voor de bouw van een batterijenfabriek in Douai in Noord-Frankrijk en anderzijds werd onlangs een protocolakkoord ondertekend met de Franse start-up Verkor die waarschijnlijk in de regio Auvergne-Rhône-Alpes gaat bouwen.

Gigafabriek Douai

Renault en Envision hebben een investering van 3 miljard euro aangekondigd voor de bouw van een batterijenfabriek in Douai. De fabriek zal worden gebouwd in Renault’s toekomstige ‘ElectriCity’, waarbinnen Renault zijn drie fabrieken van Douai, Maubeuge en Ruitz samenbrengt. Met de komst van deze gigafabriek wordt de eerste steen gelegd voor een toekomstige Europese batterijvallei. AESC is een dochteronderneming van het Chinese Envision, Renault’s Japanse partner in de Nissan-Mitsubishi-Renault Alliantie. Nissan heeft nog steeds 20% van AESC in bezit.

De samenwerking tussen AESC en Renault is een van de projecten die op de vierde top Choose France in aanwezigheid van president Emmanuel Macron zijn aangekondigd. Renault is voornemens 1,5 miljard euro in de bouw te steken, terwijl AESC 2 miljard zal inbrengen. De Franse staat steunt het initiatief met 200 miljoen euro.

De werkzaamheden voor de gigafabriek zullen in de herfst beginnen. Renault hoopt dat het project op termijn 700 extra banen zal opleveren in de regio Hauts-de-France. Naar verwachting komen daar tegen 2030 nog 2.500 banen bij Envision-AESC bij.

Wat productie betreft, hoopt Envision AESC tegen 2024 een capaciteit te bereiken van 9 GWh en 24 GWh tegen 2030. De batterijen worden gebruikt voor de elektrische modellen van Renault, zoals de R5 stadsauto.

Samenwerking Renault en Verkor

Na de officiële aankondiging van het samenwerking met het Chinese AESC, kondigde Renault aan dat het een aandeel van 20% neemt in het kapitaal van Verkor, een in Grenoble gevestigd jong bedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling van batterijcellen voor elektrische voertuigen. De overeenkomst voorziet in de opening van een innovatie- en opleidingscentrum in Auvergne-Rhônes-Alpes.

Verkor en Renault medewerkers gaan aan de prototype ontwikkeling werken van innovatieve lithium-ion batterijen en modules. Tegelijkertijd werkt Renault mee in het project van de Verkor gigafabriek, die tegen 2026 naar verwachting 16 GWh zal produceren, waarvan 10 GWh voor Renault.

Renault verwacht met dit dubbele partnerschap en de opening van zijn ElectriCity-centrum in Douai 4.500 directe banen te creëren, waarvan 1.200 voor het Verkor-fabrieksproject.

Als eerste stap voorafgaand aan de opening van de gigafabriek moet in 2022 het “Verkor Innovation Centre” (VIC) opengaan in Auvergne-Rhônes-Alpes. De exacte locatie is nog niet bekend. EIT InnoEnergy, Groupe IDEC, Schneider Electric en Capgemini zijn de andere aandeelhouders die bij dit project betrokken zijn.

Bronnen: Usine Nouvelle « [Made in France] Renault s’associe au français Verkor dans son projet d’usine de batteries » Usine Nouvelle « Douai décroche un projet phare de Choose France avec l’usine de batteries d’Envision » Usine Nouvelle « A Douai, Renault et Envision posent les bases d’une vallée européenne de la batterie » Capital « Renault : avec l’ElectriCity, le constructeur veut créer des emplois »