Waterstof Frankrijk: McPhy gaat electrolysers en waterstofstations in serie bouwen

De Franse specialist in zero carbon waterstofproductie- en distributie-installaties McPhy gaat zijn productiecapaciteit van waterstofstations met een factor zeven uitbreiden. Het jonge bedrijf kocht onlangs een groot industrieterrein in Grenoble.

McPhy maakt electrolysers en waterstoflaadstations voor lichte voertuigen, maar ook voor bussen, vrachtwagens en treinen.

Dankzij dit nieuwe gebouw in Grenoble van 4.000 m2  kan McPhy al zijn divisies, onderzoek en innovatie, techniek, productie en ondersteuning, op één plek samenbrengen. Het nieuwe complex moet in maart 2022 in bedrijf gaan en beetje bij beetje een jaarlijkse productiecapaciteit bereiken van 150 stations (tegen 20 nu), terwijl tegelijkertijd de productiekosten dalen en de leveringstijden verbeteren.
“Het is een belangrijke stap in de geschiedenis van McPhy en in onze passage naar een industriële schaal”, aldus de algemeen directeur Laurent Carme. “Dit project leidt tot het scheppen van meer dan 100 banen in de regio Grenoble”.

McPhy
McPhy werd in 2008 door Philippe Mauberger opgericht. Het heeft ook zojuist de regio Belfort in oost-Frankrijk gekozen, -dit is overigens dé Franse regio met de meeste knowhow rond waterstof en brandstofcellen-, om zijn toekomstige gigafabriek voor electrolysers te bouwen. Dit project moet in 2024  in werking zijn, het gaat om een investering van 30 à 40 miljoen euro en 400 banen.
Nu al heeft het bedrijf 110 mensen in dienst. Het beschikt over drie ontwikkeling-, technische en productiecentra in Europa: in Grenoble, Italië en Duitsland.

McPhy maakte in 2020 een omzet van 13,7 miljoen euro, een stijging van 20%.

Bron: Usine Nouvelle