Mecaware wil lithium-ion batterijen recyclen met in de industrie opgevangen CO2

De start-up Mecaware (Metal Capture for Waste Recycling), opgericht in 2020 door Pulsalys in Lyon recyclet technologische producten, met name batterijen. Hun ‘groene’ proces is gebaseerd op CO2-afvang en speelt in op twee milieuproblemen: CO2-reductie en het recyclen van strategische materialen die essentieel zijn voor de industrie. Mecaware wil snel hun technologie voor het recyclen van lithium-ion batterijen industrialiseren.

Het chemische proces is ontwikkeld door professor Julien Leclaire van het laboratorium voor Toegepaste Supramoleculaire Chemie in Lyon. Deze methode maakt het mogelijk om strategische metalen en zeldzame aardmetalen (lithium, kobalt, nikkel, mangaan, lathaan, enz.) te verkrijgen met een hoog rendement en een hoge zuiverheid.

Voor de pilot zijn contacten gelegd met een andere start-up: Verkor uit Grenoble. Zij worden ondersteund door Schneider Electric dat een giga batterijenfabriek wil bouwen. De primaire markt van Mecaware zijn de batterijenfabrikanten zelf. Zij kunnen met de nieuwe technologie ter plaatse recyclen, wat kan oplopen tot 20 à 25 procent van de productie.

Mecaware kan ook recyclingunits installeren in de buurt van inzamel- en verwerkingscentra voor gebruikte batterijen. Hoe dan ook, de markt ervoor is enorm. Europa, dat zijn eigen batterijen wil produceren, dreigt te worden geconfronteerd met een tekort aan grondstoffen door het uitblijven van investeringen in nieuwe mijnen. In 2030 is Europa van plan om 600 GWh batterijen te produceren in 24 gigafactory-projecten, vergeleken met 11 in de Verenigde Staten en 149 in China. De startup richt zich op 10 tot 15 procent van de markt voor het recyclen van lithium-ion batterijen in Europa.

Bron: Usine Nouvelle en Pulsalys