Start-up Cardiologs spoort hartritmestoornissen op met AI

Het Instituut Pasteur in Toulouse test sinds enkele weken een techniek van de Franse startup Cardiologs, waarbij hartritmestoornissen kunnen worden gedetecteerd met behulp van kunstmatige intelligentie. Dankzij een machine-learning systeem kan hun software de belangrijkste hartritmestoornissen detecteren en snel een pre-diagnose stellen.

Om hartritmestoornissen op te sporen is het vaak noodzakelijk om een Holter-elektrocardiogram te maken (registratie van de hartactiviteit, meestal gedurende 24 uur, maar het kan oplopen tot 72 uur). De arts analyseert vervolgens de resultaten en komt hierna met een diagnose, hetgeen tijdrovend kan zijn.

Dit is waar Cardiologs het proces vereenvoudigt: de software van Cardiologs kan de resultaten van de Holter-ECG lezen en analyseren, dankzij een database met hierin meer dan tien miljoen ECG-resultaten. Het doel is niet om het werk van een cardioloog te vervangen, maar vormt een extra hulpmiddel en maakt tijd vrij voor complexe gevallen.

Het Instituut Pasteur heeft de techniek getest met positieve resultaten. “In een paar weken hebben we een versnelling opgemerkt in de verwerking van Holter-elektrocardiogrammen die heeft geleid tot een halvering van de analysetijd. Daarnaast is de wachttijd voor patiënten voor dit onderzoek naar minder dan drie weken gegaan”, stelt Romain Cassagneau, cardioloog bij Instituut Pasteur.

Cardiologs werd in 2014 opgericht door Yann Fleureau en Jia Li. In 2016 kreeg hun techniek de CE-markering, wat betekent dat het product voldoet aan de daarvoor geldende regels in de EU. In 2017 is het ook goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), verantwoordelijk voor de regulering van voedingsmiddelen, medicijnen en medische hulpmiddelen. De software bevindt zich nu in de commerciële ontwikkelingsfase. Dankzij een fondsenwerving van vijftien miljoen dollar in januari 2020 wil het bedrijf zijn inzet in Europa en de Verenigde Staten versnellen.  

Bron: Usine Digitale