Elektrische mobiliteit: Batterijwissel als alternatief voor opladen

Een lege batterij vervangen door een opgeladen batterij in plaats van hem op te laden? Renault is deze optie opnieuw aan het onderzoeken.

Laadstations kunnen in een half uur 80% van de lading van een elektrisch voertuig leveren. Dit is een vooruitgang, maar het is nog ver verwijderd van de paar minuten die nodig zijn om de tank van benzine voertuigen te vullen.

Op de door de Financial Times georganiseerde conferentie “Car of the Future” zei Luca de Meo, de CEO van Renault, dat hij zijn ingenieurs heeft gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken voor het wisselen van batterijen. In 2011 lanceerde Renault dit idee ook al. Ze gingen een alliantie aan met de start-up Better Place, maar dit eindigde in 2013 vlak voor het faillissement van Better Place. De start-up was er destijds niet in geslaagd om andere fabrikanten te overtuigen naast Renault, die toen slechts één model op batterijen had, de Fluence.

Nu, tien jaar later, ziet Luca de Meo deze oplossing als een “gemiste kans”. Hij staat hier niet alleen in. Deskundigen van Bloomberg New Energy Finance (BNEF) zien het verwisselen van accu’s als een troef om “de invoering van elektrische voertuigen in hard-to-elect sectoren te vergroten”. Hierbij wordt gedoeld op taxi’s en vrachtvervoersdiensten over korte afstanden, die snellere oplaadtijden nodig hebben dan eigenaren van elektrische privévoertuigen.

Onlangs stelde de Europese Rekenkamer dat Europa 150.000 oplaadstations moet creëren om het aantal van één miljoen te behalen. Dit is nodig om te voldoen aan de behoeften van elektrische voertuigen, waarvan de verkoop explosief is toegenomen; in 2020 werden in de EU volgens de European Automobile Manufacturers Association (ACEA) bijna 539.000 nieuwe elektrische personenauto’s  verkocht.

Net als voor de laadinfrastructuur zal voor het verwisselen van accu’s een winstgevend bedrijfsmodel moeten worden ontwikkeld. Met miljoenen voertuigen op de weg zal dit makkelijker zijn dan in 2011, toen Renault als een van de weinige fabrikanten met dit project van start ging. De optie voor batterijvervanging roept wel vragen op vanuit het milieuoogpunt, omdat deze onderdelen veel CO2-uitstoot veroorzaken tijdens de productie.

Bron: L’Usine Nouvelle