4 inspirerende Franse circulaire ‘best practices’

Nederland heeft als doel om in 2050 geheel circulair te zijn, maar dat kunnen we niet alleen! Internationale samenwerking is heel belangrijk. Ook kunnen we inspiratie putten uit voorbeelden uit andere landen. Hier ontdek je 4 innovatieve, circulaire en duurzame projecten uit Frankrijk.

Ben je vervolgens op zoek naar nog meer inspiratie en informatie over het creëren van een internationale circulaire economie? Doe dan op 15-16 april 2021 mee aan het World Circular Economy Forum + Climate. Schrijf je hier in om het live te volgen of kijk de sessies terug op het WCEF Youtube kanaal!

Digitale bouw: sloop als nieuw begin

30% van het afval in de EU komt uit de bouwsector. Weinig van het sloopafval wordt hergebruikt. Om deze verspilling tegen te gaan is een consortium van 14 bedrijven en kennisinstellingen uit Frankrijk, zoals Greenflex, en de Benelux, zoals de Provincie Limburg, een samenwerkingsproject aangegaan: Digital Deconstruction. Zij ontwikkelen een digitaal systeem om een circulaire bouwketen te creëren, waarin hergebruik en recycling van bouwmaterialen met hoge toegevoegde waarde mogelijk wordt gemaakt. Wat is de beste strategie om zo veel mogelijk sloopmateriaal hoogwaardig her te gebruiken? Daarop zal de open source tool van Digital Decontruction antwoord gaan geven. Het project wordt ondersteund door InterReg en loopt van 2019-2023.

Duurzame landbouw bloeit op

Luchtfoto Coeur d’Essonne

In het zuiden van Parijs bloeit een duurzaam landbouwproject op met de naam: Sésame de Cœur d´Essonne. 50 stakeholders, uit publieke en private hoek, werken er samen met boeren aan de ontwikkeling van een efficiënte, financieel autonome landbouwsector die ook nog eens duurzaam zal zijn. In praktijk betekent dit dat boeren hulp krijgen nieuw land te vinden, dat ze nieuwe technische innovaties kunnen gaan toepassen en dat ze ondersteuning krijgen bij de ontwikkeling van een sterk business model. Samenwerking is hier cruciaal, want veel boeren kunnen de ommezwaai niet alleen kunnen maken. Door de handen ineen te slaan ontstaan schaalvoordelen! Er is voor de komende 10 jaar al 75 miljoen euro gemobiliseerd. Zo werkt de regio aan een duurzame landbouwsector die op zijn eigen benen kan staan.

Klein maar fijn: metaalafvalrecycling

Sinds 2014 werkt een groep Franse bedrijven en publieke organisaties samen aan het project Métal, een recyclingproject voor klein metaal- en aluminiumafval. Een van de trekkers in dit project is Nespresso. Samen met recyclers wordt geïnvesteerd in drie acties: simplificatie van recyclingvoorschriften, procesverbetering in afvalsorteercentra en technologische innovatie voor recycling van metaal (pyrolyse). Het resultaat? In 2019 werd 1000 ton aluminium verpakkingsafval, afkomstig van 19 miljoen Fransen, gerecycled in 3 pyrolyse fabrieken in Frankrijk en Duitsland. Binnen 2 à 3 jaar zal het bereik groeien naar 30 miljoen Fransen.

Modesector verduurzaamt tot in haar vezels

De Franse modesector zet grote stappen richting een duurzamere waardeketen. Alleen focussen op recycling is als dweilen met de kraan open; ook aan het begin van de productieketen moet iets veranderen. Het design en de materiaalkeuze bepalen in grote mate de milieu-impact van een kledingstuk. Speciaal daarvoor heeft de Franse eco-organisatie Re_Fashion een platform voor gelanceerd: het Eco-Design platform! Nu ook in het Engels beschikbaar! Hier vinden designers en andere modeprofessionals belangrijke informatie om een duurzame modesector te ontwerpen, zoals cheat sheets met informatie over de milieu-impact van verschillende stoffen, typen verf en coatings en productieprocessen. Ook zijn er veel inspirerende voorbeelden van modemerken te vinden die al groen bezig zijn!

Voorbeeld van het Eco-Design platform van Re_Fashion