Elektrische mobiliteit: Franse startup wil ontwikkeling van langzaam laden versnellen

De Franse startup Sparklin ontwikkelt een intelligent en geconnecteerd stopcontact voor langzaam laden dat kan worden gebruikt tijdens langdurig parkeren van voertuigen. Met als doel een versnelling van de grootschalige invoering van laadinfrastructuur ten behoeve van de energietransitie in Frankrijk en Europa.

Er is tot dusver vooral aandacht voor snelladen, maar de ontwikkeling van stopcontacten voor langzaam laden zouden kunnen bijdragen tot het versnellen van de energietransitie. Dat is in ieder geval de inzet van Sparklin, een startup opgericht door Thierry Jahier, CEO van Sparklin en ex-directeur van innovatie- en mobiliteitsprojecten bij EDF, Laurent Stéphan, DG van Sparklin en CEO van 4Mod technologies, gespecialiseerd in het bedenken en ontwerpen van innovatieve oplossingen (afstandsbedieningen) voor telefoonoperators en tv-boxen, en Romain Menetrier, CEO van Emblock, een specialist in blockchain toepassingen. Het trio afkomstig uit Nantes bundelde hun respectieve knowhow om een van de uitdagingen van mobiliteit aan te gaan en bij te dragen aan de ambities van de Franse regering om tegen 2022 één miljoen elektrische voertuigen op de weg te brengen en tegen 2030 zeven miljoen oplaadpunten te installeren. Hiervoor hebben zij een prototype ontwikkeld van een intelligent laadpunt voor zowel een fiets als een Tesla.

Gedragsverandering bij gebruiker
Van mei tot juni zullen een dertigtal demonstatieprojecten worden opgestart in de regio’s Pays de la Loire, Bretagne en Ile-de-France, in hotels, vakantiehuisjes, op het werk, in parkeergarages, woningen, enz. Het is een oplossing die interessant kan zijn in gebieden waar parkeren duur is en waar weinig parkeermogelijkheden zijn. In 95% van de gevallen staat het voertuig echter lange tijd stil en is snel opladen, waarvoor de infrastructuur duur is, niet nodig. En dit is volgens Sparklin een belemmering voor de ontwikkeling van elektrische voertuigen. Tot nu toe is er vooral gekozen voor opladers met een hoog vermogen, omdat de automobilist gewend is om niet langer dan drie minuten te tanken voor een actieradius van 600 km. De stekker van Sparklin vraagt om een gedragsverandering van de gebruiker. Sparklin is namelijk van plan een stekker met een laag vermogen (230 volt -16 ampère- 3,7 kVA) te produceren voor 150 euro. Dit is tien keer goedkoper dan de oplossingen die op de markt worden aangeboden, het “tanken” van een auto duurt daarentegen veel langer: acht uur in plaats van vier, maar… ’s nachts.

Voor B2B en B2C, in Frankrijk en daar buiten
Dit nieuwe recycleerbare stopcontact, dat in Europa en Tunesië wordt gemaakt van bioplastic dat afkomstig is van een kunststoffabrikant vlakbij Nantes, zou vanaf september verkrijgbaar moeten zijn. De investering bedraagt 400.000 euro, bestaand uit 150.000 euro aan bankleningen en een terug te betalen voorschot van 180.000 euro, toegekend door Bpifrance. Sparklin wil in het eerste jaar 10.000 stopcontacten installeren, 30.000 in het tweede en 60.000 in het derde jaar, voor een omzet die rond de 15 miljoen euro zou kunnen liggen. De ontwikkeling van de onderneming is gebaseerd op een strategie met twee speerpunten. Enerzijds zal het bedrijf zich richten op wagenparkbeheerders, grote accounts zoals Vinci, Eiffage, Spie… investeerders, en spelers in de mobiliteitssector zoals Proxiserve, Engie, Izivia… om hun commerciële aanbod aan te vullen, met de mogelijkheid van een white label product. Anderzijds op de BtoC-markt (particulieren, hotels, campings, enz.). Vervolgens is Sparklin van plan om tussen nu en 2022 uit te breiden naar de Noord-Europese landen (Duitsland, Benelux, enz.), die al een gestructureerde aanpak voor elektrische voertuigen hebben, en vervolgens naar de zuidelijke landen (Spanje, Italië, Portugal, enz.), die minder geavanceerd zijn, maar waar veel toeristen naar toe reizen.

In dit verband heeft Sparklin, dat steun heeft ontvangen van de innovatiesclusters EMC2, ID4car en S2E2, zich aangesloten bij de in Nantes gevestigde innovatiehub Atlanpole. De deskundigheid van deze hub op het gebied van internationale markten en financieringsstructuren moet Sparklin helpen om per land partnerschapsstrategieën en ad hoc commerciële allianties te ontwikkelen met mobiliteitsoperatoren, netwerk van installateurs of autofabrikanten en om de nodige middelen bijeen te brengen.

Bron: La Tribune