Renault, VEOLIA en Solvay gaan in gesloten cirkel strategische metalen uit EV batterijen recyclen voor hergebruik in nieuwe batterijen

Het consortium met de drie partijen Renault, Veolia, marktleider op het gebied van geoptimaliseerde recycling, en het belangrijke science-based chemiebedrijf Solvay laat een nieuwe manier van samenwerking zien in de batterijenwaardeketen om natuurlijk hulpbronnen te besparen, koolstofgebruik te reduceren en waarde te creëren. Het streven is om minstens 95% van de strategische metalen cobalt, nickel en lithium te hergebruiken bij het maken van nieuwe batterijen.

Closed-loop recycling
Het reeds bestaande consortium Veolia – Solvay dat al in September 2020 werd opgezet, wordt nu dus uitgebreid met Renault dat reeds bezig was met pionieren en experimenteren met circulaire economie initiatieven en life cycles van EV batterijen. Renault werkte al aan second-life batterijen in zijn fabriek in Flins, maar wilde verder gaan en de cirkel rond maken. Vandaar dat de Franse OEM besloten heeft zich aan te sluiten bij dit reeds bestaande consortium van Veolia en Solvay.
Solvay heeft een grote expertise in chemische extractie van batterijmetalen en Veolia heeft 10 jaar ervaring in het ontmantelen van lithium-ion batterijen en recycling via een hydrometallurgisch proces.

100 miljoen EV’s in 2030
De verwachting is dat het aantal elektrische voertuigen op de weg wereldwijd in 2020 zal groeien van 10 miljoen naar meer dan 100 miljoen in 2030. Dan wordt het beschikbaar stellen van op verantwoorde wijze gebouwde batterijen een strategische uitdaging.
Daarom zoeken de drie partners naar een veilige en duurzame aanvoerbron van strategische batterijmetalen als cobalt, nickel en lithium. De partners denken dit doel te bereiken door ieders expertise in te zetten bij iedere stap in de waardeketen, van het inzamelen van end-of-life batterijen tot het ontmantelen, het scheiden van de metalen en het zuiveringsproces.
Ook willen de partners bestaande mechanische en hydrometallurgische processen voor batterijrecycling verbeteren.
Dankzij de gezamenlijke innovatieve technologie van Veolia en Solvay, worden strategische metalen die voorheen werden teruggewonnen in een vorm die alleen geschikt was voor metaaltoepassingen, nu eruit gehaald en gezuiverd worden in hoog-zuivere metalen die hergebruikt kunnen worden in nieuwe batterijen waardoor de milieu-voetafdruk van de toekomstige batterijen door deze gesloten cirkel een stuk lager wordt.

Pre-industriële demoplant
De drie partners zijn al actief bezig met een experimentele fase die inhoudt dat er een pre-industriële demoplant wordt gebouwd in Frankrijk waar metalen uit batterijen kunnen worden gehaald en gezuiverd.
Luca de Meo, CEO van Renault, gaf aan: “Renault heeft een holistische benadering van de life cycle van batterijen: eerst batterijen repareren om hun levensduur voor gebruik in de auto te verlengen, dan second-life toepassingen ontwikkelen voor energie-opslag en een systeem opzetten voor het inzamelen en recyclen van batterijen. We zijn trots om onze inzet voor batterijrecycling te versterken samen met Veolia en Solvay. We hopen innovatieve CO2-arme oplossingen te ontwikkelen voor duurzame, strategische batterijmaterialen omdat elektrische mobiliteit toeneemt. Samen zetten we sterk in op onze aanwezigheid over de hele waardeketen in Europa om een sterke positie te behalen op de baterijmaterialenmarkt en nieuwe waarde buiten onze core business te creëren.“
Antoine Frérot CEO van Veolia, voegde daaraan toe: “Gezien de omvang van de milieuproblemen waar de wereld voor staat, is de ecologische transitie een urgente noodzaak. Samen met Renault en Solvay doen we een stap vooruit naar gesloten-kringoplossingen om natuurlijke hulpbronnen te besparen.”

Meer toeleveringszekerheid voor Europese batterijfabrieken
Over tien jaar zullen gigantische hoeveelheden afgedankte batterijen de bron vormen van honderden duizend ton nickel, lithium en kobalt. Deze strategische materialen zullen de toelevering veiligstellen van de batterijfabrieken van PSA of Volkswagen die zeer afhankelijk zijn van Azië en nu hun eigen fabrieken zijn aan het bouwen om enige industriële soevereiniteit in Europa terug te krijgen op dit gebied.

De ambitie van het consortium is om 25% van de Europese markt te veroveren. Het project zal ook andere batterijen dan die van Renault verwerken. Parallel hieraan werken de OEM’s aan een vermindering van het gebruik van strategische materialen in de batterijen.

Bronnen :

Press release Renault, 18 maart

Le Monde: Renault, Veolia et Solvay unid dans le recyclage des métaux pour les batteries