E-government: de Franse regering presenteert 400-dagen plan

De Franse regering presenteert haar plan voor digitale transformatie

Ter gelegenheid van de 10e verjaardag van Etalab, dat in Frankrijk het open data beleid coördineert, onthulde de minister van Publieke Transformatie en Overheidsdiensten Amélie de Montchalin op 4 maart jl. een 400 dagen-plan voor de digitale transformatie van de staat.

De regering wil met dit plan de uitbreiding van het online systeem FranceConnect, online administratieve procedures en thuiswerkmiddelen voor overheidspersoneel versnellen. De regering lanceert ook twee flagship projecten: open data en een staatscloud om de digitale soevereiniteit van Frankrijk te waarborgen.

Budget van 1 miljard euro 

In het kader van het in september 2020 door de Franse regering gepresenteerde herstelplan is voor dit project een budget van één miljard euro uitgetrokken. De doelstellingen zijn meervoudig,  waaronder het overal beschikbaar en inclusiever maken van overheidsdiensten, het bevorderen van een betere informatie-uitwisseling tussen overheidsdiensten en het garanderen voor Franse burgers van de controle over hun persoonsgegevens. Drie digitale projecten staan centraal in dit plan.

FranceConnect

Het eerste project betreft FranceConnect, het identificatie- en authenticatiesysteem dat toegang biedt tot de digitale overheid. Dit systeem zal tegen 2022 naar verwachting 30 miljoen gebruikers tellen, zo hoopt de regering. De diensten van arbeidsbureau Pôle emploi en het fonds voor gezinstoeslagen Caisse d’allocations familiales (CAF) moeten respectievelijk in maart en juli 2021 via dit systeem toegankelijk zijn. Tegen mei 2021 zal France Connect+  (voor procedures die een hoger veiligheidsniveau vereisen) operationeel zijn.

Vereenvoudiging van online procedures

Het tweede project is gewijd aan de vereenvoudiging van de online procedures. Momenteel is 75% van de 250 meest uitgevoerde procedures online beschikbaar. De regering hoopt tegen 2022 een percentage van 100% te bereiken, met een gewenste gebruikerstevredenheidsgraad van 80%. 

Thuiswerken

Het derde project betreft de middelen ten behoeve van het thuiswerken door overheidsfunctionarissen, een belangrijke kwestie sinds het uitbreken van de Covid-19-crisis. Zo zijn er sinds maart 2020 160 000 laptops voor telewerken ter beschikking gesteld, op een totaal van meer dan 5 miljoen ambtenaren… De regering wil dat al het personeel dat thuiswerk kan verrichten zo spoedig mogelijk naar behoren is uitgerust. Een zeer omvangrijk project dus. 

Open data en State cloud

Het regeringsplan voorziet voorts in de uitvoering van verscheidene flagship projecten. Elk ministerie zal in september aanstaande een routekaart moeten krijgen voor de governance, openstelling en valorisatie van overheidsdata. De regering gaat ook aandacht besteden aan de staatscloud die op korte termijn gepresenteerd wordt. Dit plan moet het mogelijk maken de beste digitale oplossingen te bewerkstelligen, data te beschermen, de digitale soevereiniteit en besluitvormingsautonomie te waarborgen en bij te dragen aan de ontwikkeling van een Europese digitale sector.