Zo wil Frankrijk digitalisering groen maken

In Europa stijgt de hoeveelheid elektrisch en elektronisch afval jaarlijks met 2%, maar daar wordt minder dan 40% van gerecycled…

Franse minister pompili voor de ecologische transitie

In juni 2020 kondigde de Franse regering al een nieuwe roadmap voor green(er) tech aan, waarin de digitale en klimaat transitie worden verenigd (lees ons bericht daarover hier). Op 23 februari 2021 presenteerden Minister Pompili voor de Ecologische Transitie en staatssecretaris O voor de Digitale Transitie deze nieuwe nationale strategie. De drie hoofddoelen zijn:

  1. Data en technologie inzetten om de milieu-impact van digitalisering te analyseren;
  2. Het ondersteunen van energiezuinige tech, van servers tot software, vooral in de sectoren waar de milieu-impact momenteel alleen maar toeneemt;
  3. Het aanjagen van innovatie in de green tech sector (zoals bijvoorbeeld innovaties voor het optimaliseren van energiegebruik, vermindering van transportbewegingen, efficiënter afvalbeheer).

Het plan beschrijft deels al bestaande maatregelen, maar presenteert ook nieuwe actiepunten. Zo zullen er groene criteria komen voor 5G frequenties en wordt de milieu-impact van goedkope smartphones geanalyseerd.

Eco-design is een van de belangrijkste pijlers. 5 tot 10 procent van de Franse milieu-impact wordt veroorzaakt door de digitale industrie, en 75 procent van die uitstoot komt uit het productieproces. Aan het begin van de keten is dus veel milieuwinst te halen. Daarom wil Frankrijk nieuwe milieustandaarden doorvoeren, zoals op repareerbaarheid en duurzaamheid van apparaten. Ook zal ‘premature’ of ‘planned obsolesence’ (= te vroege of geplande veroudering) worden aangepakt. Deze maatregelen komen niet uit de lucht vallen, maar zijn in lijn met de anti-verspilling en circulaire economie wet die onlangs werd aangenomen.

Internationale samenwerking is hard nodig voor deze strategie. De groene afspraken / ‘codes of conduct’ die de Franse overheid nu maakt met tech en telecom bedrijven kunnen ook doorwerken in de EU Green Deal.

En het Franse ministerie is bijvoorbeeld ook in gesprek met Amerikaanse video-stream bedrijven. Video’s worden veelal in hoge kwaliteit gestreamd, zelfs wanneer ze op kleine smartphone schermen bekeken worden, waarbij (onnodig) veel energieverbruik gepaard gaat.

Bron: Ministère de l’Economie, des Finances et de la Rélance