Deliveroo, Uber Eats en andere in Frankrijk actieve maaltijdbezorgers hebben op maandag 15 februari in samenwerking met het Franse Ministerie van Ecologie een plan gepresenteerd om de milieu-impact van hun bezorgingen te verminderen.
Dit nieuwe plan valt samen met de eerste verjaardag van de circulaire economie wet (lees daarover hier meer). De strijd tegen plastic voor eenmalig gebruik is daarin een belangrijk thema. Frankrijk verbiedt steeds meer plastic verpakkingen en werkt toe naar een totaal verbod van plastic voor eenmalig gebruik in 2040. Het is duidelijk dat er nog veel te doen is in de maaltijdbezorgingssector: in 2019 werden 200 miljoen maaltijden bezorgd in Frankrijk. Per maaltijd worden ongeveer 3 à 4 verpakkingen gebruikt, dus dat zijn meer dan 600 miljoen verpakkingen (vaak van plastic) voor eenmalig gebruik die worden weggegooid. Sinds de coronacrisis is het aantal maaltijdbezorgingen nog veel verder toegenomen.
Het plan
Het nieuwe plan werd ondertekend door twintig stakeholders, waaronder de grote platforms als Uber Eats en Deliveroo, digitale restaurateurs zoals Foodcheri en Frichti, verpakkingsfabrikanten zoals Metro en Duralex en startups gespecialiseerd herbruikbare oplossingen zoals Reconcil, Uzaje en En boîte le plat. Zij verbinden zich met het plan aan een tiental actiepunten, zoals:
- Stoppen met automatisch meegeven van bestek en sauzen;
- Stoppen met gebruik van plastic tasjes voor 2023;
- Streven naar bezorgingen zonder plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik in 50% van de gevallen voor 1 januari 2022 en 70% voor 1 januari 2023;
- Streven naar 100% recyclebare verpakkingen in 2022.
Hergebruik staat centraal
Een belangrijk doel van het plan is om een manier te vinden om herbruikbare verpakkingen te gaan gebruiken in deze sector. Dan moet er een systeem komen waarin de consument haar bestelling ontvangt in een herbruikbare verpakking, die vervolgens wordt opgehaald of weggebracht door de consument zelf, en professioneel wordt schoongemaakt zodat deze opnieuw gebruikt kan worden. Deze insteek komt overeen met de hiërarchie van de circulaire economie, waarin hergebruik hoger in het vaandel staat dan recycling.
Dit jaar zal een jaar met pilot projecten en experimenten worden. In Neuilly-sur-Marne, dichtbij Parijs, is een industriële wasserij voor voedselverpakkingen geopend waar 40 miljoen verpakkingen per jaar schoongemaakt kunnen worden. Deze zal in de lente meerdere samenwerkingsverbanden met restaurants en bezorgers starten om op grote schaal een hergebruiksysteem op te zetten in de regio Parijs.
Steun uit corona-herstelfonds
Het hogere doel van het plan is natuurlijk het aanmoedigen van de rest van de horeca sector om ook in hergebruik te investeren. De pilots zullen moeten uitwijzen hoe dit het beste gedaan kan worden en welke milieu-impact daarmee gespaard kan worden. Een speciale begeleidingscommissie staat de ondertekenaars van het plan bij voor evaluatie van de projecten. Ook krijgen ze steun van het Franse milieuagentschap ADEME, bijvoorbeeld uit het Franse herstelfonds ‘Plan de Relance’ waarin 500 miljoen beschikbaar wordt gesteld voor investeringen in de circulaire economie.
Bron: 20Minutes, Ministere de l’Ecologie
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.