Bouw Gigafactory voor batterijproductie in Noord-Frankrijk vanaf begin 2022

Automotive Cells Company (ACC), een joint venture van Saft (Total) en Stellantis (ex-PSA), heeft zijn plannen uiteengezet voor zijn toekomstige fabriek voor de productie van batterijcellen en modules voor elektrische voertuigen in Billy-Berclau (Noord-Frankrijk). Naar verwachting zal de productie daar eind 2023 van start gaan.

De Gigafactory voor batterijproductie zal komen te staan op het terrein van de productie-eenheid van Stellantis in Douvrin, waarvan de activiteit, die vooral op verbrandingsmotoren is gericht, zal afnemen. ACC zal 34 hectare van dit industrieterrein kopen van Stellantis en zal slechts enkele gebouwen behouden.

De komende maanden zal begonnen worden met de sloop van de gebouwen die niet zullen worden gebruikt en verwacht wordt dat men in 2022 kan starten met de bouw van de nieuwe gebouwen. Dit zal gedeeltelijk afhangen van de raadpleging onder de bevolking van 25 februari t/m 23 april 2021 en het openbaar onderzoek dat in 2021 wordt gehouden.

De opening van deze locatie, naar verwacht in 2023 , zal worden voorafgegaan door de opening van een R&D-eenheid in Bruges (Gironde) en een kleine pilootfabriek in Nersac (Charente), in de buurt van bestaande locaties van Saft, waar het productieproces zal worden ontwikkeld.

ACC gaat uit van een investering van meer dan 500 miljoen euro voor deze eerste productie-eenheid in Billy-Berclau, waar de batterijproductie eind 2023 van start moet gaan, met 350 tot 500 directe banen (1 400 tot 2 000 tegen 2030). Het gebouw wordt 600 meter lang, 100 meter breed en 24 meter hoog. Volgens de CEO van ACC zullen hier alle productieprocessen voor de batterijen worden samengevoegd: de chemie om de elektroden te maken, de mechanica om deze elektroden tot een cel samen te voegen, de assemblage van de cellen tot modules en de leerfase, die de batterij voorbereidt op zijn activiteit in een voertuig.

De productiecapaciteit van een productie-eenheid (blok) bedraagt 8 GWh op jaarbasis, waarmee 75.000 tot 150.000 voertuigen kunnen worden uitgerust, afhankelijk van hun grootte. Andere productie-eenheden van een vergelijkbare omvang zullen worden gebouwd in Douvrin, maar ook in Kaiserslautern in Duitsland, naast een Opel-fabriek.

IPCEI-steunkader
ACC mikt op een totale productie van 48GWh in 2030, goed voor een marktaandeel van 10% in Europa. Het project heeft de status van een belangrijk project van gemeenschappelijk Europees belang (IPCEI), waardoor het zwaar gesubsidieerd kan worden door Europa, de lidstaten en de lokale overheden. De regio Hauts-de-France draagt 80 miljoen euro bij aan het project en de samenwerkingsverbanden tussen gemeentes 40 miljoen euro. ACC is van plan tussen nu en 2030 5 miljard euro te investeren in het geheel van zijn activiteiten. Hiervan zal 1,3 miljard afkomstig zijn uit overheidssubsidies.

Bron: L’Usine Nouvelle