Waterstofrevolutie op de Parijse luchthavens

Call for expression of interest

De regio Île-de-France, Choose Paris Region (het agentschap dat belast is met de promotie van de regio), de ADP-groep, Air France-KLM en Airbus slaan de handen ineen om de Parijse luchthavens voor te bereiden op de waterstofrevolutie en ze om te vormen tot waterstofhubs.

Terwijl de Franse minister voor ecologische transitie, Barbara Pompili, op donderdag 11 februari in een interview met Le Monde aankondigde dat het project voor een nieuwe terminal op de luchthaven Roissy-Charles-de-Gaulle om milieuredenen was stopgezet, werd diezelfde dag de eerste mijlpaal in de ontwikkeling van een waterstofsector op luchthavens in de regio Île-de-France gelanceerd via een internationale oproep tot het indienen van blijken van belangstelling (appel à manifestation d’intérêt, AMI).

Het doel is “te anticiperen op en steun te verlenen aan de ontwikkelingen die het mogelijk moeten maken de Parijse luchthavens om te vormen tot echte waterstofhubs”, aldus de 5 partners in een gezamenlijk persbericht.

Aanvragen kunnen worden ingediend van 11 februari tot 19 maart en de geselecteerde projecten zullen eind april worden bekendgemaakt.

Het is de bedoeling een eerste verkennende fase te lanceren om te bepalen wie de spelers in een toekomstig specifiek ecosysteem zouden kunnen zijn, van grote concerns tot industriële KMO’s, via startende ondernemingen en de onderzoekswereld.

“Er zal ook behoefte zijn aan infrastructuurinvesteringen in luchthavens en distributienetwerken, en niet te vergeten aan de productie van groene waterstof”, verklaarde Jean-Brice Dumont, Airbus Engineering Director, in september 2020 aan L’Usine Nouvelle.

Drie thema’s

De vijf partners willen het toekomstige gebruik van waterstof op een luchthaven evalueren “om zich op middellange termijn voor te bereiden op de distributie en het gebruik ervan op grotere schaal, met name om plaats te bieden aan de toekomstige waterstofaangedreven vliegtuigen”. Deze verkennende fase bestaat uit drie thema’s: de opslag, het vervoer en de distributie van waterstof op de luchthavens; de diversificatie van de toepassingen van waterstof (voertuigen en grondvoertuigen, energievoorziening van gebouwen of vliegtuigen op de grond) en de circulaire economie rond waterstof, met bijvoorbeeld de terugwinning van waterstof die vrijkomt bij het tanken van vloeibare waterstof.

Deze internationale oproep moet worden gezien als een oproep aan de verschillende belanghebbenden die in dit onderwerp geïnteresseerd kunnen zijn,” aldus de ADP-woordvoerder. Aan het einde van het selectieproces zullen wij dan overgaan tot een fase van experimenten en ontwikkeling van demonstratiemodellen. “De projecten zullen met name worden geselecteerd op basis van hun economische levensvatbaarheid, een criterium dat van doorslaggevend belang zal zijn voor de ontwikkeling van waterstof in het luchtvervoer.

Deze oproep komt precies een jaar na de oproep over duurzame brandstoffen, waarbij ook Air France en Airbus betrokken waren. Voor waterstof blijft, net als voor alternatieve brandstoffen, de vraag welke financiële middelen, zowel publiek als privaat, zullen worden uitgetrokken voor deze projecten, die naar verwachting een nieuw tijdperk voor het luchtvervoer zullen inluiden.

Zie voor meer info: H2 Hub Airport – Call for Expression of Interest

Bronnen: Le Figaro, Usine Nouvelle