Op 10 februari 2020 werd in Frankrijk de wet tegen verspilling en voor de circulaire economie (Agec) aangenomen. Per 1 januari dit jaar, 2021, treden er daarom nieuwe regels in werking. Dit artikel geeft een overzicht van wat er is veranderd:
Verbod op bepaalde single-use plastics
Frankrijk voegt stapsgewijs artikelen aan de lijst met verboden single-use plastics (SUP) toe, in lijn met de Europese regelgeving. Op 1 januari 2020 zijn al verboden: plastic bekers en glazen (met uitzondering van composteerbare bekers en glazen gemaakt van biobased materialen) en wegwerpborden. Met 1 januari 2021 komen daar bij:
- Rietjes, met uitzondering van rietjes voor medisch gebruik;
- Confetti van plastic;
- Steakprikkers;
- Glazen deksels voor eenmalig gebruik;
- Borden met een plastic laagje;
- Bestek;
- Roerstaafjes voor dranken;
- Polystyreen verpakkingen voor take-away of consumptie ter plaatse;
- PSE drankflessen;
- Stokjes voor ballonnen.
Einde aan gratis weggeven van plastic flesjes in publieke gebouwen en kantoren
Dit verbod is niet van toepassing op plekken zonder aansluiting op het drinkwaternet; indien er een volksgezondheidsvereiste is; of wanneer het gebruik van het drinkwaternet beperkt wordt door de daarvoor verantwoordelijke bestuursorgaan.
Contracten voor de levering of het gebruik van plastic flessen voor eenmalig gebruik in het kader van culturele, feestelijke of sportevenementen worden ongeldig verklaard; met uitzondering van gevallen waarin het niet mogelijk is deze flessen te vervangen door herbruikbare producten.
ADEME, het Franse milieu agentschap, zal elk jaar voor 1 juni een evaluatie publiceren van de prestatiecijfers van de inzameling en recycling van plastic drankflessen in het voorgaande jaar.
Verbod op oxo-degradeerbare* kunststoffen
Er is vastgesteld dat oxo-degradeerbare kunststoffen niet bijdragen om de impact op het milieu te verminderen. Ze breken niet compleet af, maar fragmenteren en laten vervolgens microplastics achter in het milieu. Daarom is het nu in Frankrijk verboden producten van oxo-degradeerbare kunststoffen op de markt te brengen.
(* Definitie van oxo-degradeerbare kunststoffen/plastic
Wat de definities betreft, introduceert een speciaal decreet van 1 januari 2021 de definitie van “oxo-degradeerbare” kunststoffen. Oxo-degradeerbare kunststoffen/plastic zijn “kunststoffen die additieven bevatten die, onder invloed van oxidatie, leiden tot fragmentatie van de kunststof in microfragmenten of chemische ontleding”. Daarnaast zijn in het decreet verven, inkten en lijmen toegevoegd aan de materialen die niet onder het verbod op kunststof producten vallen.
Het besluit schrapt ook de definities van “composteerbare producten voor thuiscompostering”, “biobased materialen” en “biobased gehalte”. De vorige regeling opende de deur voor de toelating van bepaalde verboden plastic producten, op voorwaarde dat de hars van biologische oorsprong en/of composteerbaar was. Maar de wet Agec handhaafde deze mogelijkheid alleen voor wegwerptasjes, wegwerpbekers, -glazen en -borden van biobased plastic. In toekomstige decreten zal de minimumgehalte van biobased materialen en de geleidelijk verhoging hiervan worden vastgelegd.)
(vanaf 1 april) Consumenteninformatie: verwarring wordt beboet
Informatie en labels die voor verwarring kunnen zorgen over de manier waarop producten of hun verpakkingen moeten worden gesorteerd voor recycling of afvalverwerking zullen worden beboet.
Deze nieuwe wet gaat vooral om het groene symbool ‘Le Point Vert’, dat al 20 jaar in Frankrijk bestaat. Dit symbool wil echter niet zeggen dat een verpakking recyclebaar is. Het laat slechts zien dat het bedrijf die die verpakking op de markt brengt financieel bijdraagt aan de inzameling, sortering en recycling van verpakkingen in het algemeen (in het kader van de Franse ‘Extended Producer Responsibility’ verplichting).
Vanaf 1 april 2021 mag Le Point Vert niet meer gebruikt worden. De boete zal 100% van de kosten voor de afvalverwerking van de verpakking bedragen. Uitzonderingen zijn: (1) verpakte producten of verpakkingen die voor 1 april 2021 zijn gemaakt of geïmporteerd, deze profiteren van een uitloopperiode van 18 maanden vanaf 1 april 2021; (2) verpakte producten of verpakkingen die zijn geëxporteerd naar Spanje of Cyprus, deze profiteren van een uitloopperiode van 12 maanden vanaf 1 januari 2022.
Bron: Citeo, ADEME.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.