‘Omgekeerde’ supermarkt met gratis producten zal haar deuren openen in Bordeaux

Op 30 kilometer van Bordeaux zal in 2022 een circulair pareltje haar deuren openen. In de nieuwe supermarkt Smicval Market zal alles gratis zijn.

Bron: Le Bon Bon

Het zal een omgekeerde wereld zijn in deze supermarkt. Het concept is dat men er hun oude objecten kan doneren en vervolgens andere producten gratis kan uitkiezen. De ambitie draait om duurzaamheid en circulaire economie. Door een marktplaats te faciliteren voor de ruil van producten, wordt hergebruik en recycling gemaximaliseerd en afvalproductie geminimaliseerd. Hun slogan is dan ook: geef, neem, recycle!

Een jaar geleden werd de eerste supermarkt met dit nieuwe concept al geopend in de Gironde regio. De Smicval Market zal dus de tweede supermarkt zijn met dit concept. Een oude afvalverwerker van 11.000m2 wordt omgebouwd om plaats te maken voor deze circulaire markt.

Bron: Le Bon Bon

Men zal bij binnenkomst een winkelwagentje krijgen, om vervolgens er elk soort object te kunnen wegbrengen en andere objecten op te halen – allemaal gratis. Objecten die achterblijven zullen beschikbaar gesteld worden aan lokale verenigingen en goede doelen.

Naast het circulaire winkelen, zullen ook activiteiten worden georganiseerd en services aangeboden om hergebruik, reparatie en recycling te bevorderen.

De resultaten van de eerste gratis supermarkt liegen er niet om; binnen één jaar is er meer dan 1500 ton aan producten geruild, in plaats van weggegooid!

Bron: Le Bon Bon