Het gebrek aan een veilige plek om je fiets te stallen blijft een van de belangrijkste obstakels voor de massale ontwikkeling van het fietsen in de stad. Als reactie daarop test de Franse start-up Sharelock een geconnecteerd hangslotsysteem in Rouen. Het hangslotsysteem wordt simpelweg op de metalen paaltjes geïnstalleerd die volop op de Franse stoepen aanwezig zijn.
Elke fietser heeft met dit probleem te maken. Tenzij je je fiets vastmaakt aan een publieke vuilnisbak of een verkeerspaal, levert het veilig parkeren van een tweewieler in de stad hoofdbrekens op, om nog maar te zwijgen over het risico dat je fiets gestolen wordt. De start-up Sharelock is in mei jongstleden opgericht door een voormalige Uber-medewerker en een specialist in actieve mobiliteit en heeft een antwoord op deze vraag die door gemeenten vaak gesteld wordt, nu het gebruik van de fiets door de coronapandemie enorm is toegenomen.
Sharelock heeft een deelbeugelslot ontwikkeld, dat eenvoudig kan worden geïnstalleerd op de paaltjes die moeten voorkomen dat auto’s op de stoep parkeren. Met dit slot krijgt het paaltje een extra functie.
Hoe werkt het? Via een abonnement van tien euro per maand en een applicatie die aangeeft welke beugelsloten vrij zijn, kan de fietser het slot ontgrendelen. Daarnaast krijgt de fietser een waarschuwing als iemand het slot probeert te forceren. Bij diefstal betaalt Sharelock binnen 48 uur 200 euro terug aan de eigenaar in het kader van een overeenkomst met de verzekeringsmaatschappij La Parisienne.
Deze week is Sharelock gestart met een eerste test in de stad Rouen en een honderdtal paaltjes zijn uitgerust met het systeem. Gedurende twee maanden zullen dertig vrijwilligers deze oplossing dagelijks testen met als doel het gebruiksgemak ervan te evalueren, mogelijke defecten op te sporen, de behoefte aan after-sales service vast te stellen en ook gegevens te verzamelen over de reisgewoonten van fietsers: informatie die vooralsnog nauwelijks toegankelijk is.
Het BtoC-bedrijfsmodel, zoals getest in Rouen, is niet het enige model waarop Sharelock zich richt. De start-up rekent ook op de Franse mobiliteitswet om zijn groei te stimuleren, ditmaal via BtoB. De mobiliteitswet verplicht OV-bedrijven om het aantal parkeerplekken voor fietsen bij stations en vervoersknooppunten te verhogen met als doel een verdriedubbeling van het aantal fietsers in de stad tegen 2024. Sharelock ziet kansen voor het koppelen van een vervoerspas aan de toegang tot de deelsloten. In dat geval zou het vervoersbedrijf verantwoordelijk zijn voor de financiering van deze dienst. Verschillende steden hebben al belangstelling getoond.
Bron: La Tribune
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.