Franse automotive-industrie zwaar getroffen door de crisis maar gered door productie bedrijfswagens

Inleiding
De productie van bedrijfswagens zoals bij Renault in Maubeuge heeft ervoor gezorgd dat Frankrijk ondanks de crisis in de top drie van auto producerende landen is blijven staan, over de eerste tien maanden van het jaar gezien.

Frankrijk zwaarst getroffen van Europa
Slecht nieuws. In zijn analyse van 7 december 2020 concludeert het bureau Inovev dat Frankrijk het zwaarst getroffen land van Europa is als het gaat om de daling in de autoproductie over de eerste tien maanden van het jaar. De assemblagevolumes van personenauto’s in Frankrijk zijn met 47% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Het tweede zwaarst getroffen land is het VK (-36%), maar dit is met name door de onzekerheden die verband houden met de Brexit. Ook Duitsland is geraakt, met een terugval van 30% over de eerste tien maanden van 2020. Spanje en Italië komen er beter vanaf (-25%) dankzij de komst van nieuwe modellen in hun fabrieken, zoals de Peugeot 2008 in Spanje en de Jeep Compass in Italië, aldus het Inovev-rapport.
In Frankrijk werd de sterke krimp veroorzaakt door de lockdown en de daarmee gepaarde strenge maatregelen in de strijd tegen de pandemie, maar ook door het vertrek van een aantal modellen. Frankrijk heeft behoorlijk geleden onder de transfert van de Peugeot 2008 naar Spanje, de Renault Clio naar Slovenië, de Peugeot 208 naar Slovakije en de Grandland Opel naar Duitsland, aldus Inovev.

La France, pays le plus touché par la chute de la production automobile en Europe
Bron: Usine Nouvelle

Franse productie bedrijfswagens zorgt voor positie in top 3 Europa
Kortom : Frankrijk is in 2020 achter de Tsjechische Republiek geraakt waar het gaat om de productie van personenauto’s. Het land produceert in totaal 8% van alle in Europa geassembleerde modellen. Evenveel als het VK, maar minder dan de Tsjechische Republiek (9%), Spanje (16%) en Duitsland (29%).
Maar hierbij zijn de bedrijfswagens niet meegerekend. In totaal heeft Frankrijk over de eerste tien maanden van 2020 iets meer dan een miljoen voertuigen geproduceerd, geeft Inovev aan. Dat is weliswaar veel minder dan voor de crisis, maar dankzij de bedrijfswagens blijft Frankrijk toch in de top 3 van de grootste automotivelanden van Europa.
Het land komt achter Spanje (1,8 miljoen voertuigen, oftewel 17% van de Europese productie) en Duitsland (29%, ongeveer 3 miljoen voertuigen). Maar de Tsjechische republiek schuift naar de vierde plaats (zo’n 850.000 voertuigen) en het VK naar de vijfde plaats (slechts 800.000 voertuigen geproduceerd, inclusief bedrijfswagens).

Renault, drie fabrieken voor bedrijfswagens
Voor de Franse industrie lijken de bedrijfswagens een steeds belangrijkere plaats in te nemen. PSA heeft zijn terrein in Hordain (noord-Frankrijk) gewijd aan de productie van deze modellen, terwijl er bij Renault maar liefst drie sites bedrijfswagens assembleren: Batilly (in het departement Meurthe-et-Moselle), Maubeuge (in het departement Nord) en Sandouville (Seine-Maritime). Die fabrieken zijn samen goed voor de helft van het productievolume van de groep Renault.

Circulaire economie en tweedehands auto’s
Een fenomeen dat wellicht nog sterker zal worden met het stopzetten van de fabriek in Flins (regio Parijs). Deze productiesite van de Renault Zoé en de Nissan Micra gaat zijn huidige activiteiten stopzetten om zich te wijden aan de circulaire economie. Er zullen nog steeds auto’s uit de fabriek komen maar dit zullen binnenkort tweedehands modellen zijn, aldus Renault.
Zo moet Flins vanaf september 2021 jaarlijks meer dan 45.000 gebruikte voertuigen kunnen opknappen voor de verkoop, dit teneinde Renault een goede positie te bieden op de zeer dynamische markt voor tweedehands auto’s. Ook zal in 2024 een lijn geïnstalleerd worden met als doel om 10.000 voertuigen per jaar te demonteren.

Bron: Usine Nouvelle 8 december 2020