De Franse fysica Halima Mouhib die onderzoek doet naar het reukvermogen en de Nederlandse evolutionair ecoloog Rampal Etienne, die de samenhang tussen evolutie en verschillende soorten planten, dieren en bacteriën verkent, winnen de Descartes-Huygensprijs 2020.
Zij krijgen de prijs voor hun onderzoek en bijdrage aan de Frans-Nederlandse onderzoekssamenwerking. De prijs van € 23.000 per laureaat stelt hen in staat deze samenwerking te intensiveren. De feestelijke uitreiking vindt plaats op 12 februari 2021.
Halima Mouhib
Halima Mouhib (34) is hoofddocent aan de University Gustave Eiffel, een multidisciplinair instituut in het Franse Champs-sur-Marne. Zij is gespecialiseerd in de theoretische scheikunde, multi-scale simulaties en hoge-resolutie spectroscopie. De missie van Mouhib is het begrijpen van geurstoffen en mechanismen die ten grondslag liggen aan het menselijk reukvermogen. Hiervoor doet zij vernieuwend onderzoek. Mouhib weet haar onderzoek bovendien op een toegankelijke manier onder de aandacht te brengen bij haar collega’s, studenten en een breder publiek.
Mouhibs samenwerking met Nederlandse onderzoekers gaat jaren terug. In 2014 kreeg ze een beurs voor onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam naar de manier waarop eiwitten zichzelf door het membraan van ziekmakende Gram-negatieve bacteriën heen kunnen trekken. De Descartes-Huygensprijs stelt Mouhib in staat om in 2021 weer een half jaar samen te werken met onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij zullen simulaties doen met geurstoffen om te begrijpen hoe deze vanuit de lucht opgenomen kunnen worden in een vochtige omgeving, zoals die van de neus.
Rampal Etienne
Rampal Etienne (49), hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en onderzoeker aan het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences, is gespecialiseerd in evolutionaire ecologie. Zijn onderzoek richt zich op de wijze waarop de levensgemeenschap van allerlei soorten organismen (van schimmels en bacteriën tot planten en dieren) van invloed is op de vorming van nieuwe soorten en hun evolutie.
Etiennes betrokkenheid bij de wetenschappelijke samenwerking tussen Frankrijk en Nederland gaat terug tot het begin van het millennium. Hij heeft sindsdien onder andere onderzocht welke factoren, zoals afstand van het vaste land en de grootte van het eiland, van invloed waren op de verscheidenheid van soorten op eilanden. In het verlengde van dit onderzoek zullen Etienne en de Franse onderzoekers gaan kijken naar de invloed van eigenschappen van de soorten die bij elkaar wonen op de vorming van nieuwe soorten.
Over de Descartes-Huygensprijs
De jaarlijkse Descartes-Huygensprijs is in 1995 ingesteld door de Franse en Nederlandse regering. De prijs is bestemd voor excellente wetenschappelijk onderzoekers die een bijdrage leveren aan de Nederlands-Franse wetenschappelijke samenwerking. Nederland kiest de Franse laureaat; Frankrijk selecteert een laureaat uit Nederland. Het aan de prijs verbonden geldbedrag van € 23.000 is bestemd voor een verblijf als gastonderzoeker in Nederland, respectievelijk in Frankrijk. De uitreiking van de Descartes-Huygensprijs 2020 aan zowel de Nederlandse als de Franse laureaat vindt op 12 februari 2021 plaats.
Bron: KNAW, Académie des Sciences
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.