PowiDian, Franse koploper van groene waterstof, wil opschalen

PowiDian, een spin-off van Airbus, gespecialiseerd in waterstofopslag en met meer dan tien jaar R&D-ervaring, heeft zojuist middelen aangetrokken van het Franse bouwbedrijf Bouygues Construction via zijn dochteronderneming Construction Venture. Deze financiële steun gaat gepaard met een commercieel partnership, waarmee PowiDian zich wil richten op een nieuwe activiteit: de handel van groene generatoren voor, onder andere, uitstootvrije bouwplaatsen.

Tot nu toe werd PowiDian alleen financieel ondersteund door Xerys, een vermogensbeheerder gespecialiseerd in aandelenkapitaal in innovatieve MKB-bedrijven.

Groene waterstof sinds 2009
PowiDian
is een van de koplopers van groene waterstof. Officieel is het bedrijf opgericht in 2014 door twee voormalige werknemers van Cassidian (nu Airbus), maar hier ging vier jaar R&D aan vooraf in het kader van het Europese project SAGE (Safe and Green road vehicles Europe), dat in 2010 van start ging.

Het bedrijf ontwerpt groene en volledig autonome energieproductiecentrales. Deze centrales werken met verschillende hernieuwbare energiebronnen (bijvoorbeeld zonne- of windenergie) waarvan de productie onregelmatig is. Om de opslagproblemen die inherent zijn aan deze energiebronnen aan te pakken, heeft PowiDian twee oplossingen ontwikkeld: lithium-ion batterijen en waterstof.

De ter plaatse geproduceerde energie wordt met behulp van een elektrolyser omgezet in waterstof en opgeslagen. Wanneer energie nodig is, bijvoorbeeld bij langdurige afwezigheid van zon of wind, kan waterstof worden omgezet in energie en beschikbaar worden gesteld via een brandstofcel.

Autonome en intelligente centrales
Naast het ontwerp van het hardware gedeelte ontwikkelt PowiDian ook het software gedeelte waarmee de verschillende componenten van de centrales op afstand kunnen worden bediend en met elkaar kunnen communiceren. Hierbij wordt AI gebruikt om de levensduur van de apparatuur te verlengen. Met de gebruikte AI-technologieën kunnen weersverschijnselen beter worden begrepen waardoor kan worden besloten of de apparatuur al dan niet moet worden opgestart om de veroudering ervan te vertragen.

Parallel aan deze oorspronkelijke activiteit richt PowiDian zich op twee andere gebieden: de verkoop van gegarandeerde elektrische capaciteit en het op de markt brengen van generatoren op waterstof, als alternatief voor de traditionele dieselgeneratoren. Bouygues Construction is geïnteresseerd in deze laatste activiteit waarmee hij zijn klanten kan begeleiden bij het koolstofarm maken van bouwplaatsen.

Uitstootvrije bouwplaatsen
De bouwgroep wil de generator op verschillende plaatsen inzetten, zoals op bouwplaatsen in een stedelijke omgeving. Dieselgeneratoren veroorzaken zowel geluidshinder als ernstige vervuiling van de lokale atmosfeer. De generatoren op waterstof van PowiDian verminderen deze overlast. Ze kunnen ook gebruikt worden in passieve gebouwen of gebouwen met een positief energieverbruik, evenals op industrieterreinen of eilanden. Al deze markten kunnen hiermee op energiegebied zelfvoorzienend worden gemaakt.

Deze generatoren, bestaande uit een waterstof aangedreven brandstofcel, zouden ook interessant kunnen zijn bij het organiseren van evenementen. Ze zijn echter zo’n 10 keer duurder dan conventionele generatoren. Aan de andere kant is hun levensduur volgens PowiDian veel langer: 50.000 uur in vergelijking met 15.000 uur voor dieselgeneratoren. Een ander voordeel is dat de generator niet hoeft te worden aangepast aan het piekverbruik, dat optreedt bij het opstarten ervan, aangezien hiervoor accu’s worden gebruikt die deze piek over een korte periode kunnen opvangen.

Steun van een internationale groep
Dankzij dit nieuwe commerciële partnership hoopt het technologiebedrijf, dat nog steeds verliesgevend is, te profiteren van een internationaal commercieel netwerk en zo toegang te krijgen tot markten die moeilijk toegankelijk zijn voor een klein bedrijf met 30 werknemers.

PowiDian hoopt ook te kunnen profiteren van de Franse waterstofstrategie waarin de komende 10 jaar 7 miljard euro wordt geïnvesteerd.

Bron: La Tribune