De regio Ile-de-France, de groep ADP (Parijse luchthavens) en de groep RATP (OV-bedrijf) hebben eind september de start van de sector stedelijke luchtmobiliteit aangekondigd met de aanleg van een testzone op het vliegveld van Pontoise (ten noordwesten van Parijs) en de opening van een oproep tot het indienen van projecten.

De Duitse onderneming Volocopter, een baanbreker op het gebied van stedelijke luchtmobiliteit, zal als eerste industriële speler zijn autonome elektrische Vertical Take-Off en Landing (eVTOL) vliegtuig, VoloCity, in de Parijse regio testen. Deze drone is bedoeld om luchttaxidiensten aan te bieden in grote steden als aanvulling op de bestaande transportmodaliteiten.
In het kader van de ecologische transitie van het luchtvervoer en het economisch herstel van de luchtvaartsector, delen de regio Ile-de-France, ADP en RATP de ambitie om een sector van stedelijke luchtmobiliteit te ontwikkelen rond eVTOL voertuigen. De partners hebben dan ook getracht alle voorwaarden te verenigen om de opkomst van deze nieuwe vervoerswijze, die een aanvulling vormt op de bestaande vervoerswijzen, zowel voor personen als voor goederen, mogelijk te maken.
Bovendien is het vooruitzicht van de JO van 2024 een uitzonderlijke gelegenheid om een sector te mobiliseren waarmee de regio Ile-de-France een goede positie kan verwerven op de wereldwijde markt voor stedelijke luchtmobiliteit. Volocopter ondersteunt deze ambitie met zijn jarenlange ervaring in de luchtvaart.
Grootschalige testzone op het vliegveld van Pontoise – Cormeilles-en-Vexin
Met het oog op de uitdagingen die deze nieuwe vorm van mobiliteit met zich meebrengt op het gebied van gebruik, aanvaardbaarheid, regelgeving, technologieën en industrialisatie, is er gekozen voor een testzone op het vliegveld van Pontoise – Cormeilles-en-Vexin, dat profiteert van een reële en veilige luchtvaartomgeving, in een stedelijk randgebied, 35 km ten noordwesten van Parijs. In de eerste helft van 2021 zullen de nodige aanpassingen op de luchthaven worden aangebracht, eerst aan de luchtzijde, en vervolgens bij de instapzones binnen de gebouwen (aanpassing van de parkeerzones, installatie van de elektrische oplaadsystemen, grondmarkering). Zo zal vanaf juni 2021, met de steun van het de EASA en Eurocontrol, het parkeren, het opstijgen en het landen kunnen worden getest in een reële luchtvaartsituatie, evenals de operaties rond het voertuig, of het nu gaat om onderhoud of om het opladen ervan.
Lancering van een internationale oproep tot het indienen van projecten
Om op lange termijn een ecosysteem van grote bedrijven, het MKB, startups, laboratoria en universiteiten in de Parijse regio samen te brengen, is bovendien een internationale oproep tot het indienen van projecten gelanceerd, met de steun van het agentschap Choose Paris Region, dat belast is met de aantrekkingskracht en de internationale promotie van de Parijse regio. De projecten kunnen worden ingediend tussen 1 oktober en 13 november 2020 via de website https://www.reinventairmobility.com/ en de geselecteerde projecten worden op 18 december 2020 bekendgemaakt.
Deze oproep tot het indienen van projecten is gestructureerd rond vijf thema’s die alle onderdelen van de stedelijke luchtmobiliteit omvatten:
- Voertuig: voor fabrikanten en leveranciers van apparatuur (batterijen, luchtvaartelektronica, enz.);
- Infrastructuur: voor energiespecialisten of ontwerpers van helihavens;
- Operaties: voor leveranciers van intermodale oplossingen, onderhoud of digitale netwerkplatformen;
- Luchtruimintegratie: voor leveranciers van Unmanned Traffic Management (UTM) of communicatie-/navigatiesystemen;
- Aanvaardbaarheid: voor kennis- & onderzoeksinstellingen, rond maatschappelijke en milieuvraagstukken.

Voor meer informatie, volg de webinar op 26 oktober om 16u. Inschrijven kan via de link: https://lnkd.in/d-8v6vP.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.