De Total raffinaderij in Grandpuits wordt een platform voor groene chemie
Het was Total’s laatste raffinaderij in de regio Parijs. Ook de Grandpuits-plant houdt op met olie verwerken en wordt omgebouwd tot een platform voor groene chemie voor de productie van agrobrandstoffen en bioplastics, en voor de chemische recycling van plastic. Total maakte dit op 24 september 2020 bekend. Total heeft een ambitie voor koolstofneutraliteit in 2050.
De Grandpuits-raffinaderij zal in het eerste trimester van 2021 stoppen, en vanaf 2023 zal ook de opslag van olieproducten in Gargenville stopgezet worden. Dankzij een investering van 500 miljoen euro wordt het Grandpuits-terrein omgebouwd in een ‘zero-olie’-platform.
400.000 ton agrobrandstoffen, met name voor de luchtvaart
Grandpuits zal agrobrandstoffen gaan maken “hoofdzakelijk bestemd voor de luchtvaartsector “, zoals dat ook in de roadmap van de regering staat die een bijmengingsdoelstelling van 2% in 2025 en van 5% in 2030 heeft vastgesteld. De verwerkingscapaciteit, 400.000 ton, bestaat uit 170.000 ton voor de luchtvaart en 120.000 ton voor het wegverkeer en 50.000 ton bionaphta waarvan bioplastic wordt gemaakt.
Deze producten die via bioraffinage worden gemaakt, zijn hoofdzakelijk afkomstig van dierlijke vetten uit Europa en gebruikte oliën, aangevuld met plantaardige oliën zoals koolzaadolie. Maar geen palmolie, zo heeft Total aangegeven.
De eerste Europese PLA productie-unit van wereldschaal in een JV met Corbion
Een bijzondere vermelding verdient de bioplasticfabriek voor PLA (Polylactic Acid)-plastic, dat uit suiker wordt gemaakt, bio-afbreekbaar en recyclebaar is (zodra de sector daartoe georganiseerd is). De fabriek wordt op het terrein gebouwd door Total-Corbion, een joint venture tussen Total en het Nederlandse bedrijf Corbion (voorheen CSM).
De JV heeft reeds sinds 2018 een dergelijk productiefaciliteit in Tailand. Het is de bedoeling dat de Europese fabriek in 2024 van start gaat met een productiecapaciteit van 100.000 ton per jaar. Hiermee wordt het consortium de eerste PLA-producent van wereldschaal in Europa.
Een recyclingfabriek voor chemische plastic recycling met Plastic Energy
Ook maakt Total de bouw bekend van een pyrolyse-unit voor de recycling van 15.000 ton per jaar polymeren in Tacoil, een synthetische olie waarvan weer polymeren gemaakt kunnen worden. De start van deze unit is voorzien voor 2023. De pyrolysetechnologie heet Thermal Anaerobic Conversion (TAC), en is geoctrooieerd door Plastic Energy, voor 40% partner van Total voor wat betreft deze reclcyling-unit.
Total kan hiermee de drie kunststoffen recyclen die de groep maakt : polyethyleen (90% van de volumes), polypropyleen en polystyreen (niet meer dan 10%).
Twee PV zonnecentrales in Grandpuits en Gargenville
Total Quadran (100% filiaal van Total) gaat ook een PV zonnecentrale bouwen in Grandpuits, en een andere in Gargenville. Het stopzetten van de opslag van oliehoudende producten zal geen negatieve impact hebben op de toelevering van de vliegvelden en tankstations van de regio Parijs omdat dit door de raffinaderij van Donges (in de Loire-Atlantique) wordt overgenomen.
Total wil in de Top 5 van de wereld van duurzame energie-producenten
Het project in Grandpuits en Gargenville sluiten aan bij de ambitie van Total om op den duur bij de vijf grootste producenten ter wereld van duurzame energie te horen. Het bedrijf heeft als doel om 20% olie te maken, 40% gas en 40% duurzame energie tussen nu en 2050.
Total gaat door met het zoeken naar niet te dure olie maar houdt op te investeren in te kostbare projecten. Het gaat ook nieuwe zonneparken in Spanje bouwen, goed voor 3 GW.
Sinds het begin van het jaar heeft Total duurzame elektriciteitsprojecten aangekondigd die samen goed zijn voor 12 GW, oftewel het equivalent van zo’n tien grote kerncentrales.
Ook gaat Total laadpalen voor elektrische voertuigen installeren. Het nam deze week het laadnetwerk in Londen van Vincent Bolloré (Groupe Bolloré) over en in Nederland won het begin dit jaar de grootste opdracht voor laadpalen ooit in Europa. Het ging om de aanleg van 20.000 laadpalen in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht.
Bron :
Usine Nouvelle, 24 september 2020
Usine Nouvelle, 24 september 2020