Frankrijk rondt 5G veiling af en haalt 2,8 miljard euro op

Op donderdag 1 oktober werd in Frankrijk de veiling voor de eerste 5G frequenties onder de vier Franse telecomaanbieders beëindigd. Het totaal aan inkomsten voor de Franse staat kwam daarbij, volgens zeggen, op 2,8 miljard euro.

De veiling die door de telecomautoriteit ARCEP (Autorité de régulation des communications électroniques et des Postes) werd georganiseerd, betrof de verkoop van elf blokken van 10 MHz, die voor minimaal 70 miljoen euro werden aangeboden. Er was vanuit de markt een vraag naar dertien blokken, vandaar dat de prijs flink is opgelopen.
De uiteindelijke prijs per blok is op 126 miljoen euro uitgekomen, na 17 ronden bieden, volgens zeggen. De staat had al 1,4 miljard euro buiten de veiling om toegezegd voor 4 blokken van 50 MHz, zodat het totale bedrag nu 2,8 miljard euro bereikt heeft.

Volgens zeggen heeft Orange 4 blokken, SFR 3 blokken en hebben Bouygues en Iliad (Free) beiden 2 blokken binnengehaald.
Frankrijk heeft ervoor gekozen redelijke bedragen te vragen om niet de nationale telecomkampioenen in de moeilijkheden te brengen. Ter vergelijking: Duitsland heeft 6,55 miljard euro opgehaald in het kader van de 5G-frequentieveiling en Italië 6,2 miljard euro.

In Nederland leverde de 5G frequentieveiling in juli dit jaar onder de 3 telecomaanbieders KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo 1,23 miljard euro op.

Debat rond gezondheids- en milieurisico’s

De veiling in Frankrijk vond plaats tegen een achtergrond van discussies over de gezondheids- en milieurisico’s van het toekomstige 5G-netwerk. Op 13 september 2020 publiceerde een groep groene en linkse gedeputeerden een artikel waarin ze een moratorium eisten op de uitrol van het 5G-netwerk in Frankrijk. De volgende dag reageerde president Emmanuel Macron daarop met ‘Ik geloof niet in het Amish-model’. Oftewel: Frankrijk wil niet achterblijven op de rest van de wereld en gaat daarom voor innovatie en technologie, waaronder de 5G-technologie.
Cédric O, staatssecretaris belast met de digitale transitie, is daarom op alle media te zien, te horen en te lezen waar hij keer op keer uitlegt dat er vooralsnog volgens alle voorhanden studies geen aangetoonde extra risico’s van 5G zijn ten opzichte van 4G. Bovendien hoort Frankrijk tot de landen met de hoogste beschermingsnormen, aldus Cédric O. Hij geeft aan dat er sinds 1950 niet minder dan 28.000 studies rond dit onderwerp zijn uitgevoerd. Geen van die studies heeft de negatieve impact van straling kunnen aantonen.
Bovendien voert het Franse Agence Nationale des Fréquences Radio jaarlijks 4.000 controles uit. Cédric O heeft laten weten dat de Franse regering er belang aan hecht dat het onderzoek naar mogelijke impact van de uitbreiding van het 5G-netwerk door blijft gaan.

Bronnen:
– Usine Nouvelle 1 oktober 2020 Fin des enchères 5G, l’Etat français va récupérer près de 2,8 milliards d’euros
– Le Monde, 15 september 2020 Cedric O: La France doit accélérer sur la 5
La Dépêche, 28 september 2020 Cédric O, secrétaire d’Etat chargé du numérique à Toulouse: Sur la 5G nous assumons d’aller vite
NOS.nl, 21 juli 2020 5G-veiling levert 1,23 miljard euro op, geen duidelijkheid over rol Huawei