De Franse regering heeft donderdag 3 September het herstelplan van 100 miljard euro aangekondigd. Daarvan wordt bijna 7 miljard toegewezen aan startups en digitalisering in de vorm van deelname in fundraising, steun bij de digitale transformatie van bedrijven en overheidsdiensten, en opleidingen. Hiermee hoopt de regering vooral bedrijven te ondersteunen gericht op de zogenaamde doorbraaktechnologieën en het creëren van nieuwe banen te bevorderen.
“Na het milieu is digitale technologie ongetwijfeld een van de belangrijkste pijlers van het herstelplan”, zegt Cédric O, staatssecretaris onder de minister van Economie, Financiën en Herstel.
3,7 miljard voor startups en technologische soevereiniteit
Specifiek maakt de overheid 3,7 miljard euro vrij voor startups en technologische soevereiniteit, waarvan 2,4 miljard euro voor disruptieve technologieën. Quantum computing, cybersecurity, cloud en meer worden als essentieel gezien en de sectorplannen zullen hiervoor de komende weken voor worden uitgewerkt. “Wat disruptieve technologieën betreft, is in de eerste plaats het onderwerp concurrentievermogen t.o.v. het buitenland van belang”, aldus Cédric O.
500 miljoen euro zal rechtstreeks worden besteed aan startups en met name worden gebruikt ter ondersteuning van fundraising. “Bpifrance zal bijna 400 miljoen euro investeren in 2021, tegenover 250 miljoen nu “, vervolgt Cédric O. De openbare investeringsbank zal ook de totale omvang van haar investeringen verhogen om de opkomst van Franse startups op het internationale toneel te helpen.
Ten slotte zal in het toekomstige investeringsplan (PIA) de steun die La French Tech elk jaar ontvangt, met 60% verhoogt worden, tot een totaal van 800 miljoen euro. La French Tech zal dus zijn missie om een internationaal erkend startup ecosysteem samen te brengen, kunnen voortzetten en versnellen.
De rest van het bedrag zal worden besteed aan de digitale transformatie binnen overheidsdiensten en het bedrijfsleven, plus opleidingen die aansluiten bij de vraag naar arbeid die digitaal geschoold is.
Bron: Usine Digitale, 3 September 2020