Inzet lijnvliegtuig in strijd tegen bosbranden

Om steeds vaker voorkomende bosbranden te bestrijden, zou een van de oplossingen de inzet van een lijnvliegtuig kunnen zijn. Het Franse bedrijf Kepplair Evolution, opgericht in 2012 door David Joubert, piloot bij een grote luchtvaartmaatschappij, werkt aan een systeem om een vliegtuig, met name een Airbus A310 of A330, om te bouwen tot een blusvliegtuig. Terwijl in de Verenigde Staten vliegtuigen al zijn omgebouwd tot supertankers, bestaat het concept dat Kepplair Evolution heeft ontwikkeld uit een vliegtuig met verschillende toepassingen. Wanneer het vliegtuig niet in dienst is voor brandbestrijding, kan het worden ingezet voor medische transportdiensten.

In samenwerking met onderzoekers van het Institut de Mécanique des Fluides in Toulouse (gezamenlijk onderzoekslaboratorium van het CNRS, het National Polytechnic Institute en de Paul Sabatier University) heeft Kepplair Evolution een extra innovatie KIOS aan het concept toegevoegd.

Dankzij een semi-druk tank maakt KIOS het mogelijk om de verspreiding van de vloeistof te beheersen en overmatige verspreiding te voorkomen. Wetenschappers zijn van mening dat hiermee een brandvertragend middel kan worden verspreid over een afstand van 1 kilometer en een breedte van 200 meter, waardoor een soort van brandwerende barrière ontstaat. Een eerste schaalmodel 1/3 is ontwikkeld en een eerste vlucht wordt verwacht voor 2022.

Bron: Les Echos