Versnelde ontwikkeling van digitale gezondheidszorg

healthcareOp 22 juli jl. kondigde Olivier Véran, de Franse minister van Solidariteit en Volksgezondheid, een budget van 2 miljard € aan voor de versnelde ontwikkeling van de digitale gezondheidszorg. Dit pakket zal het mogelijk maken een ongekende impuls te geven om de achterstand bij de modernisering, de interoperabiliteit, de convergentie en de veiligheid van de gezondheidsinformatiesystemen in te halen, aldus het perscommuniqué.

De investeringen maken deel uit van de nationale routekaart voor digitale gezondheidszorg. Het doel van dit programma, dat in april 2019 werd aangekondigd, is de gezondheidszorg op een duurzame manier te transformeren door middel van digitale technologie. Volgens het Institut Montaigne zou het marktpotentieel voor e-health in Frankrijk 22 miljard € bedragen. Om dit te bereiken zijn twee belangrijke transformaties nodig: een vereenvoudigde toegang tot gezondheidsgegevens en het structureren van digitale gezondheidszorg.

Steunpakket van 2 miljard €

Het onlangs aangekondigde budget van 2 miljard € moet de integratie van o.a. het nationale gezondheidszorg identificatienummer (INS) en het gedeelde medische dossier (DMP) mogelijk maken. Tegelijkertijd zal het gebruik van beveiligd online berichtenverkeer sterk worden gestimuleerd ten behoeve van het delen van de medische geschiedenis van de patiënt, de ziekenhuisrapporten en de resultaten van laboratorium- en medische beeldvormingsonderzoeken.

Daarnaast wil de regering een versnelde ontwikkeling van tele-gezondheidszorg. Tijdens de lockdown is het aantal tele-consulten in Frankrijk enorm gestegen: in april werden door de nationale zorgverzekeraar CPAM zelfs 1,1 miljoen tele-consulten geregistreerd.

Tot slot zal de medisch-sociale sector profiteren van een specifieke investering van 600 miljoen euro over 5 jaar; het doel is om een beslissende impuls te geven aan de modernisering van de digitale instrumenten in deze sector. In eerste instantie was hiervoor 30 miljoen gepland.

Bron: Usine Digitale