Een futuristische hogesnelheidstrein voor de Olympische Spelen van 2024

Ondanks de daling van het aantal passagiers en de inkomsten als gevolg van de gezondheidscrisis is de SNCF (Franse spoorwegen) van plan om de bestelling van 100 TGV-treinstellen van de nieuwe Avelia Horizon te handhaven.

De bouw van deze “TGV van de toekomst” vordert gestaag en de ingebruikname ervan wordt in juni 2024 verwacht, net op tijd om de trein in te zetten voor de Olympische Spelen in Parijs. De trein die door Alstom wordt gebouwd, is in de zomer van 2018 door de SNCF besteld voor een totaalbedrag van 3 miljard euro voor honderd treinen.

Een aanpasbare trein voor het aantrekken van meer klanten
Hoewel de indeling van het interieur van de trein geheim blijft, is Alstom nu al trots op de verbeteringen die deze nieuwe trein zal brengen, “een ophoping van ongekende innovaties”. De meest spectaculaire doorbraak betreft de moduleerbaarheid van de toekomstige trein: deze zal, afhankelijk van de eisen, kunnen bestaan uit 7, 8 of 9 rijtuigen. Dit is met de huidige TGV onmogelijk.

Een tweede klas rijtuig kan in een halve dag worden omgebouwd tot een eerste klas rijtuig en omgekeerd en de trein kan ook als low-cost TGV worden ingericht onder de merknamen Inoui en Ouigo.Alstom

Een duurzamere en beter toegankelijke trein
De capaciteit van de trein zal toenemen met ongeveer 20% ten opzichte van de huidige versie en plaats bieden aan 740 passagiers. Alstom heeft aangekondigd dat 97% van de gebruikte materialen recyclebaar zal zijn en de CO2-uitstoot zal met 32% afnemen, het energieverbruik met 20% en de onderhoudskosten met 30% dankzij een groot aantal sensoren.

Reizigers met een beperking kunnen volledig zelfstandig aan boord van de trein komen dankzij een roterende hef lift. Dit geldt ook voor het bovendek en de toiletten.

Praktisch gezien zal de trein beschikken over bredere ramen, een aanpasbare verlichting en een “slimmere” airconditioning. De trein zal tevens worden uitgerust met een eigen lokaal netwerk en een systematische Wifi-toegang. Dit zorgt voor extra comfort voor de reizigers, maar is ook een manier om te anticiperen op de ontwikkeling van nieuwe technologieën, bijvoorbeeld systemen op basis van 5G.

Een verslechterde financiële situatie
De bevestiging van de bestelling van deze nieuwe TGV door de SNCF doet zich voor in een bijzonder context. Na de stakingen van december 2019 hebben de maatregelen als gevolg van de coronacrisis de financiële situatie van het bedrijf nog meer verslechterd. Van half maart tot eind april is de omzet van de TGV met meer dan 95% gedaald. En ondanks de beëindiging van de lockdown is het aantal reizigers nog steeds veel lager dan normaal.

Daar komt nog bij dat het bedrijf een groot aantal promotieacties heeft gelanceerd om klanten terug te winnen, zoals de verkoop deze zomer van 5 miljoen tickets voor minder dan 49 euro per ticket. In totaal zal de daling van de omzet van de TGV over het hele jaar ongeveer 2 miljard euro bedragen, dat wil zeggen de helft van het totale verlies aan inkomsten van 4 miljard euro dat de groep voor 2020 heeft aangekondigd als gevolg van de coronacrisis. De Franse overheid heeft al aangegeven dat zij bereid is het bedrijf direct en indirect te ondersteunen.

Bron: Les Echos, La Tribune