Plastic in de ban: supermarkt Carrefour gaat sla verpakken in papieren zakken

Als alternatief voor plastic verpakkingen werken de Franse LSDH-groep en het Britse Sirane samen aan een nieuwe duurzame innovatie: papieren verpakkingen voor Les Crudettes-salades. Deze transparante papieren zakken zullen in het voorjaar van 2021 te vinden zijn in de schappen van Carrefour.

Papieren sla zak Carrefour

Grote milieu-impact

Minder wegwerp plastic, meer papier. Dat is wat La Laiterie de Saint-Denis-de-l’Hotel (LSDH) wil bereiken met haar nieuwe verpakkingsmateriaal voor sla. Deze innovatie zit nog in de pilotfase, die mogelijk wordt gemaakt door de samenwerking tussen LSDH en Sirane, een Brits bedrijf gespecialiseerd in R&D en verpakkingsontwerp.

De milieu-impact zou aanzienlijk zijn, want de Franse markt voor verpakte salades is goed voor 290 miljoen eenheden, waarvan het overgrote deel is verpakt in niet-recyclebaar plastic (OPP – georiënteerd polypropyleen).

Open innovatie

LSDH en Sirane ontmoetten elkaar minder dan een jaar geleden via het open innovatieprogramma (Re)set voor de circulaire economie, dat onder andere wordt gesponsord door Franse supermarkten Carrefour en Système-U.

De nieuwe plastic-vrije verpakking bestaat uit cellulosevezels. Sirane werkt aan het papiermateriaal, wat wordt geleverd op een spoel. En LSDH is haar productielijn aan het aanpassen en testen om daarmee de nieuwe verpakkingen te produceren. Het papier is bedekt met een wateremulsie filmcoating om een vocht- en zuurstofbarrière te vormen. Ook kan het papier aan beiden kanten worden bedrukt. Voor de recycling van de verpakking is geen innovatie nodig, deze kan op de huidige wijze net als ander papier worden gerecycled.

What’s next?

Sirane heeft ook de ambitie papieren verpakkingen voor vloeistof te maken. Er lopen momenteel drie pilots. De Franse markt is hard op zoek naar duurzame verpakkingen van 100% herbruikbare, recyclebare of composteerbare materialen, omdat dat verplicht zal worden in 2025.

Bron: Usine Nouvelle