Met een investeringsgroei in de eerste vijf maanden van het jaar van 17%, heeft de Franse startup scene ervoor gezorgd dat de negatieve voorspellingen niet volledig kloppen, maar we zullen tot het einde van het jaar moeten wachten om de algehele impact op de sector te kunnen beoordelen.
Eén van de zwakke punten in Frankrijk werkt op dit moment in het eigen voordeel. Dit is de belangrijkste verklaring om te begrijpen waarom La French Tech een van de weinige startup-ecosystemen ter wereld is die tijdens de coronaviruscrisis zijn investeringen heeft gehandhaafd. Volgens Dealroom zou er in de eerste vijf maanden van het jaar zelfs sprake zijn geweest van een netto toename van de fundraising (+ 17%), van 2,3mld over dezelfde periode in 2019 tot 2,7 miljard dollar dit jaar .
“De financiering van startups in Frankrijk is namelijk meer binnenlands dan in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland”, zegt Yoram Wijngaarde, oprichter en CEO van Dealroom. En de zeer snelle reactie van de regering en bpifrance stuurde een sterk signaal naar het ecosysteem, waardoor het vertrouwen is gebleven. De autoriteiten van deze andere twee grootste Europese spelers wachtten langer en deze aarzeling is terug te zien in de fundraising resultaten. En inderdaad, terwijl er in Frankrijk een toename te zien is, zien we bij de Britten ondanks een goede start van het jaar een lichte daling (-7% van 5,7 naar 5,3 miljard) en zagen de Duitsers investeringen instorten in dezelfde periode (-29% van 2,8 naar 2 miljard).
Ook andere elementen verklaren de sterke performance van Frankrijk. Franck Sebag, partner van EY: “Januari was een historische maand voor La French Tech met 890 miljoen euro aan funding. En waar we in Februari en Maart een daling waarnamen, nam het aantal rondes boven de 100 miljoen euro fors toe. ” Zes Franse startups overschreden deze drempel gedurende de eerste vijf maanden van het jaar, terwijl dat er in heel 2019 nog maar vier waren. “En dezelfde ontwikkeling is zichtbaar voor rondes tussen 50 en 100 miljoen”, voegt Franck Sebag toe. “Met twaalf rondes van deze grootte sinds januari, tegen zestien in 2019, bewijst dit dat La French Tech er goed voor staat en de ontwikkeling in lijn is met de doelstelling om in 2025 vijfentwintig unicorns te hebben voortgebracht. ”
Bron: Les Echos, 3 Juli 2020