Nantes profileert zich als bestemming voor Parijse startups

De komst van Doctolib bevestigt dat de zesde stad van Frankrijk geschikt is voor Parijse start-ups die op zoek zijn naar een tweede rekruteringspool. Naast die positie lukt het ook om projecten uit de eigen stad naar buiten te brengen.

De komst van Doctolib, met de belofte van 500 banen, consolideert Nantes als een van de favoriete bestemmingen van Parijse digitale bedrijven die op zoek zijn naar een tweede pool om hun groei te ondersteunen. Het is in de eerste plaats een nieuw recruitment gebied waarnaar de Franse unicorn, gespecialiseerd in het maken van online medische afspraken, op zoek is. Vanuit de scholen van Nantes studeren jaarlijks zo’n duizend ingenieurs en technici af, ook al is een dergelijk volume niet voldoende om aan de vraag te voldoen.

Doctolib, dat ongeveer tien andere steden heeft overwogen, is niet de eerste die interesse heeft in Nantes. Voor hen hebben ook het Frans-Amerikaanse Talend, en de fintech Nickel grote aantallen IT-specialisten aangenomen in de stad. Dit zal bij Nickel waarschijnlijk ook blijven toenemen, met een snelheid van 75 nieuwe banen per jaar gedurende de komende vier jaar.

Adrien Poggetti, directeur van La Cantine (Startup organisatie Nantes), schat het totale bedrag aan fundraising dat door startups in Nantes aan het begin van het jaar werd opgehaald op 33 miljoen euro, met een jaarlijks totaal van ongeveer 100 miljoen euro. Hij schat dat het aantal startups in het grootstedelijk gebied bijna 350 is.

‘We hebben een ecosysteem dat volwassen is geworden met bedrijven in verschillende fases die elkaar kennen en die hun deuren voor elkaar openen’, zegt hij. Mathieu Le Gac, medeoprichter van de workspace Le Palace, bevestigt deze “open manier van samenwerken”, maar hij gelooft niettemin dat Nantes er nog niet is. “Deze generatie ondernemers weet hoe ze haar geld in opkomende bedrijven moet inzetten”. Toch blijft funding over het algemeen een zwakke schakel en een factor die het opkomen van nieuwe projecten beperkt.

Bron: Les Echos, 24 Juni 2020