Versnelling bouw waterstoftankstations in de regio Auvergne-Rhône-Alpes

Enkele dagen geleden heeft de joint-venture Hympulsion, die verantwoordelijk is voor het waterstofproject Zero Emission Valley (ZEV), aangekondigd met Engie Solutions in zee te gaan voor het ontwerp en de bouw van 14 waterstoftankstations in de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

In de praktijk houdt dit in dat Engie Solutions de joint-venture ondersteunt in alle fasen van de uitrol: keuze van de locaties, bepaling van de technische vereisten, voorbereiding van de locaties, civiele techniek, installatie en het verkrijgen van de verschillende administratieve vergunningen. Engie Solutions zal ook verantwoordelijk worden voor het onderhoud van de stations.

Daarnaast heeft Hympulsion het consortium MAT, bestaande uit McPhy, Atawey en TSM, uitgekozen voor de inrichting van de 14 waterstoftankstations.

McPhy

Een aantal van deze station is uitgerust met elektrolysers voor de productie van groene waterstof. Het ZEV-project is gestart in 2017 en heeft als doel de inzet van waterstof te versnellen door alle betrokken spelers in de sector (lokale overheden, bedrijven, innovatieclusters, onderzoekscentra, …) bij elkaar te brengen. 80% van de spelers op het gebied van waterstof in Frankrijk bevinden zich in de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

20 stations in drie jaar
Het ZEV-project, dat binnen Europa beschouwd wordt als een van de meest ambitieuze waterstofprojecten voor mobiliteit in Europa, zal binnen drie jaar in totaal 20 waterstoftankstations installeren en 1.200 bedrijfswagens op waterstof inzetten in de grote steden van de regio (waaronder Lyon, Grenoble, Saint-Étienne, Clermont-Ferrand, Chambéry, Annecy, Bourg-en-Bresse, Moutiers, Riom, Valence-Montélimar, …).  Het eerste station van de geplande twintig staat in Clermont-Ferrand en  werd op 6 september 2019 officieel geopend.

De gesynchroniseerde uitrol van voertuigen en oplaadinfrastructuur wordt geleid door Hympulsion, een publiek-private joint-venture van de regio Auvergne-Rhône-Alpes, Engie, Michelin, Banque des Territoires en Crédit Agricole via de vijf regionale banken van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

Voor het gehele ZEV-project wordt over tien jaar bijna 52 miljoen euro beschikbaar gesteld, waarvan 15 miljoen euro door de regio Auvergne-Rhône-Alpes, 14,4 miljoen euro door het Franse agentschap van de ecologische transitie (Ademe) en 10,1 miljoen euro door het Europese CEF Transport programma.

Bron: H2 mobile, Bus&Car Connexion